Pomladni koncert učencev orgel z gosti

Še nasmeh na sliki sv. Cecilije, zavetnice cerkvene glasbe na koru cerkve sv. Vida v Šentvidu pri Lukovici je bil po koncu nastopa učencev orgel in petja večji kot takrat, ko smo vstopili v cerkev. Sicer je potrebno osvojiti kar nekaj spretnosti, da pri kraljici glasbil znamo uporabiti številne manuale, registre, pedale in piščali.

In potem, ko jih osvojiš, seveda, če ti uspe, znaš pričarati glasbo, ki te popelje v nebesa. Po mnogih vajah pa postaneš iz odličnega učenca mojster. Priznati moram, da so tokratni nastopajoči že korak bliže k nazivu mojstra. Glasbena šola Domžale, Oddelek za orgle je namreč v četrtek, 18. maja 2023, pripravil koncert z naslovom “Pomladni koncert učencev orgel z gosti”. In preden so učencem orgel GŠ Domžale prsti spolzeli čez črno bele tipke in stopala čez pedal, je mentorica dr. Veronika Šarec, ki poučuje orgle, zbranim namenila besede zahvale. Predvsem hvala staršem, ker spodbujate svoje otroke in jih vozite na vaje in nastope, kadar je potrebno. Kratko a v bistvu povedano vse. Veliko odrekanja je potrebno, še več logistike, a vse se da, če je le volja.

Kot prvo so iz orgel prišli zvoki Archerjeve Festivo finale, ki ga je zaigrala Neža in slednja je skupaj z Ano, ki se uči klavir, zaigrala Andre’jevi Divertissement. Tipke so tipke in, če se potrudiš in imaš dovolj volje, gre igranje tudi na orglah. Matevž je zaigral Bachov Mali preludij v F-duru ter Vienejev Preambule. Maša nam je tokrat zaigrala Mali preludij v g-molu od Bacha in Klebsov Postludium. Ob igranju Jošta sta Hana in Alenka zapeli Rameauovo Ave Maria. Jošt nam je zaigral še Koralni preludij Nun danket alle Gott od Haffnerja in Bachov Mali preludij v a-molu, Klara pa Bachov Ich ruf zu dir BWV639 ter Elertov Koral Freu dich sehr o meine Seele ter Regerjevo Tokato v d-molu. Alenka je še enkrat zapela, tokrat ob igranju Mihe in sicer Ave Maria avtorja Saint-Saens. In kot zadnjo točko tokratnega Pomladnega koncerta učencev orgel z gosti je Miha zaigral še Viernov Cortage.

Prijeten koncert so tokrat poleg Veronike Šarec pripravile še Urška Urbanija Žun (petje) in Laura Medved Šemrov (klavir). Poleg zahvale staršem je Veronika Šarec zahvalo namenila tudi župniku Bernardu Rožmanu za vso pomoč in razumevanje pri izvedbi koncerta.

Avtor: DJD; Foto: DJD

 

Tagi