Pomlad v Kamnik prinesla Fineso plesa

Območna revija plesnih skupin

V Domu kulture Kamnik smo bili v soboto, 1. aprila 2023, priča še eni pregledni prireditvi, ki jo prinaša pomladni čas. Potekala je območna revija plesnih skupin pod imenom Finesa plesa, na kateri so plesne skupine predstavile več kot dvajset plesnih točk.

Območna revija plesnih skupin je namenjena predstavitvi plesne ustvarjalnosti od predšolskih otrok do odraslih plesalcev, ki delujejo samostojno, v plesnih šolah ali kulturnih društvih. Območna plesna revija je potekala v organizaciji JSKD OI Kamnik in pod pokroviteljstvom Občine Kamnik. Sodelujoče plesne skupine je strokovno spremljala Leja Jurišić.

Po besedah vodje JKSD Kamnik Toneta Ftičarja, območna revija plesnih skupin predstavlja dosežke na plesnem področju, ki predstavljajo dejavnosti dveh plesnih šol iz Kamnika, med nastopajočimi pa so bile tudi skupine, ki so prišle v goste iz Domžal, Škofje Loke in Tržiča.

“Lahko rečem, da je bil izvrsten, zelo raznolik program, saj smo lahko videli od osnov klasičnega baleta z najmlajšimi do starejših skupin, z novodobnimi primesmi plesne kulture in tudi nekaj točk, ki so predstavljale orientalske plese, pa vse do jazzovskega sodobnega plesa zaključka. Na kamniškem odru so plesne skupine letos predstavile več kot 20 plesnih točk. Ponovno se je izkazalo, da za plesno zvrst velja veliko zanimanje, saj je bila dvorana razprodana (brezplačne vstopnice) v hipu, takoj ob objavi dogodka. To dokazuje, da je imajo do plesa veliko naklonjenost tudi starši, ki napotujejo svoje otroke k aktivnostim na kulturnem področju, jim omogočajo, da se udejstvujejo in tudi primerno spodbujajo, da so aktivni,” je po ko zaključku območne plesne revije za naš portal povedal Tone Ftičar.

Omenil je še, da včasih tarnamo, da predvsem mladi premalo sodelujejo, da so premalo komunikativni med seboj, da prevladuje kultura vse večje odtujenosti, zlasti s pomočjo sodobnih medijev. “Pa vendarle dokazujejo, da vendarle ni vse tako črno, da obstajajo oblike in načini sodelovanja. Da dokažejo, česa vse so sami sposobni, seveda pod strokovnim vodstvom, da niso sami in kot posamezniki v središču pozornosti in da se znajo prilagajati skupinskemu delu. Tu lahko naredim primerjavo z zborovskim petjem. Ni namreč pomemben samo moj glas, v plesu pa plesni izraz, ampak sledim napotkom, da svojo izraznost uskladim z ostalimi v skupini. Da kot posameznik nekaj prispevam k uspehu in sporočilnosti, ki jo predstavlja skupinsko delo. Tega smo lahko veseli in to je vredno spodbujati;” je poudaril Ftičar.

Izpostavil je tudi veliko naklonjenost pokroviteljice Občine Kamnik in da ni naključje in zaman, da tudi Finesa plesa sodi v sklop prireditev, s katerimi obeležujejo praznik Občine Kamnik.

V spodnjem krajšem videu si lahko ogledate nekaj izsekov plesnih točk in pogovor s Tonetom Ftičarjem, svoje plesalke in točke pa so za naš portal predstavile Iris Zavelcina iz KUD Leyli iz Tržiča, Nataša Kočar iz KUOD Bayami iz Kamnika ter Ana Trojnar iz Baletne šole Ana.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: posnetek zaslona; Video: HDV Studio

Tagi