Poletni pozdrav v Slamnikarskem parku v Domžalah

Zveza kulturnih društev Občine Domžale je tako kot vsa društva po Sloveniji v korona času vzdrževala tisti minimum delovanja, da se ne bi društva razpustila, kot se je marsikje zgodilo, saj praktično ni bilo možno imeti nikakršnih osebnih stikov več kot pol leta. Za večino društev, kot so pevska in plesna, pa je to poglavitni vzrok za ohranjanje že pridobljenih znanj in  izkušenj, ki se, če jih ne ohranjaš, hitro pozabijo. Pevska društva so se nekako ohranjala preko Zooma, kjer so lahko skupaj peli, za plesna društva pa je to bolj problem, saj se kot na primer folklorniki, pleše v parih, kar pa je po internetu nemogoče.

Zato je sedaj, ko so se ukrepi sprostili, Zveza kulturnih društev Občine Domžale v četrtek, 1. julija 2021, v Slamnikarskem parku v Domžalah pripravila javno vajo, ki so jo poimenovali »Poletni pozdrav«. Na javni vaji se je zbralo pet društev, ki delujejo v okviru Zveze kulturnih društev Občine Domžale. Obiskovalcem so se predstavili članici vokalne skupine Muze, ki sta odlično s petjem zastopali skupino, Trio flavt Godbe Domžale, Folklorno društvo Groblje s predsednikom društva dr. Francem Hribovškom, pevski trio Betka Kralj, Meta Maček in Pavlina Hribar, ki jih vodi umetniška vodja pa je Nevenka Unk Hribovšek, Ženski pevski zbor Stane Habe Društva upokojencev Domžale pod vodstvom zborovodkinje Andreje Polanec ter Moška vokalna skupina Adam Ravbar pod vodstvom zborovodje Petra Pogačarja.

Zbrane je v uvodu pozdravil predsednik Zveze kulturnih društev Občine Domžale, Nejc Lisjak, ki je v nagovoru poudaril, da bodo na prvi julijski dan domžalski kulturniki, preden pobegnejo na dopust in na počitnice, obiskovalcem javne vaje predstavili svoje delo in s tem delom pozdravili težko pričakovano poletje, ki bo malo bolj sproščeno, društva pa bodo pokazala nekaj tistega, kar so lahko v preteklih mesecih zaradi korona krize sploh lahko ustvarili.

Na domžalskem območju je kultura zelo bogata, raznovrstna in tudi izstopajoča v slovenskem merilu, kar je zelo za pohvaliti. To je dokaz tradicije, trdega dela in tudi poslanstva in vrednot, ki jih širi ljubiteljska kultura. Društev, ki so vključena v mrežo Kulturnih društev Občine Domžale je preko dvajset in v zadnjih letih je ponovno zaživela s prireditvami podobnega formata, ki poudarjajo njen ključni pomen – povezovanje domžalskih društev.

Včerajšnji program je bil v tem duhu kvaliteten in pester, povezal pa je pet različnih skupin. Pod paviljonom v Slamnikarskem parku v Domžalah je odmevalo žensko in moško petje in igranje na harmoniko, kar je bilo po dolgem času užitek poslušati, nastopajoči pa so si prislužili dolge aplavze, kar daje vedeti, da je tovrstna kultura kljub omejitvam v korona času še kako živa in še vedno »zažiga« kot v predkoronskem času. Upajmo samo, da bodo naslednji meseci bolj pozitivni za tovrstno kulturno dejavnost, da se vse spet vrne v normalne, nekoč tako lepo utečene, tirnice.

Avtor: Miro Pivar; Foto: Miro Pivar

Tagi