Poletna noč z Limbarjem

V petek, 16. junija 2023, je v atriju gradu Tuštanj potekal večer popevk in narodnozabavnih viž v izvedbi Kulturno izobraževalnega društva Limbar iz Moravč, ki so ga poimenovali »Poletna noč z Limbarjem«. Na koncertu so nastopili Otroški zbor Limbar, Komorni zbor Limbar ter Limband kot instrumentalni.

Koncert si je ogledalo veliko obiskovalcev, med njimi tudi župan Občine Moravče dr. Milan Balažic, evropska poslanka in glavna pokroviteljica koncerta Ljudmila Novak, moravški župnik Kancijan Čižman, podžupan Občine Domžale Matej Primožič ter vodja JSKD OI Domžale Klavdija Gregorin Štiftar. Prireditev je vodil Jure Sešek.

Poln atrij obiskovalcev je dal vedeti, da bo koncert pod zvezdami enkraten, kar se je kmalu tudi pokazalo. Takoj na začetku so zapeli moravško himno »Moravška dolina«, sledile so narodno zabavne viže, nekaj slovenskih popevk ter otroških pesmi. Vse skladbe so bile izvajane s srcem, zato so tudi lepo zvenele iz ust Limbarjev, kar je pripeljalo do dolgih aplavzov. Na velikem zaslonu so se predvajala tudi besedila pesmi, tako da so marsikateri narodnozabavni viži svoje glasove pridodali tudi obiskovalci ter s tem še dodatno polepšali večerno pevsko vzdušje. Tomaž Pirnat, zborovodja in mentor ter Elizabeta Pirnat, predsednica Kulturno izobraževalnega društva Limbar sta bila odlično razpoložena, svoje veselje do glasbe in petja pa sta prenesla tudi na nastopajoče, zato ne čudi, da je koncert pod zvezdami uspel v vseh pogledih.

Ob koncu koncerta je zbrane nagovorila tudi evropska poslanka Ljudmila Novak, glavna pokroviteljica koncerta. KID Limbar, ki je eno od najbolj ustvarjalnih društev v širšem slovenskem prostoru, je nastalo leta 1996, zato jo veseli, da KID Limbar deluje tako dolgo. Dramsko skupino je od začetka vodila Ljudmila Novak, ki je za skupino ustvarila tudi nekaj lastnih del. Ob tem koncertu pa je pevkam in pevcem donirala lepa nova oblačila.

KID Limbar je bilo ustanovljeno leta 1996 in uspešno deluje na moravškem in izven občinskih meja. Društvo si je ime nadelo po lilijah, ki so nekoč krasile Limbarsko goro. Najprej je v okviru društva deloval Komorni zbor Limbar, kasneje pa sta se mu pridružili tudi otroška in odrasla dramska skupina. Na novo  pa so ustanovili Otroški pevski zbor Limbar. Poleg pevskih in gledaliških dogodkov organizira tudi izobraževalne prireditve z raznovrstno tematiko in ustvarjalne delavnice za vse generacije.

Predsednica KID Limbar Elizabeta Pirnat se je zahvalila Ljudmili Novak, ki je že od začetka ustanovitve z Limbarjem začela orati letino, za vso podporo in pomoč ter nova oblačila, ponosna pa je tudi na mladino, ki raste skupaj z društvom. Zahvalila se je tudi županu dr. Milanu Balažicu in Občini Moravče, ker so jim pomagali poravnati stroške intenzivnih vaj. Zahvala pa je šla tudi obema gostiteljema, lastnikoma gradu Tuštanj, Petru in Petri Pirnat, da sta omogočila ta odličen koncert v atriju gradu. Mimogrede, Petra Pirnat tudi poje v komornem zboru Limbar.

Odličen koncert se je zaključil s prijetnem druženjem.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi