Poletna muzejska noč v Slamnikarskem muzeju: “V Domžale po slamnik”

Zaradi aktualnih zdravstvenih razmer tudi letošnjega Slamnikarskega sejma v Slamnikarskem parku ne bo, zato pa vas vabijo k ogledu virtualne različice prireditve. Tokrat bodo simbolično odprli sezono nošenja slamnikov v filmu “V Domžale po slamnik”, v katerem so prepletene zgodbe o nastanka domžalskega slamnika in nošenja slamnikov s poudarkom na aktualnih modnih smernicah.

Meseca junija ste še Slamnikarski muzej Domžale spremljali na njihovi spletni strani in družabnih omrežjih, v živo pa ste se lahko po Slamnikarskem muzeju sprehodili in si ga ogledali v soboto, 19. junija 2021, na Poletno muzejsko noč (skladno z aktualnimi Covid-19 ukrepi).

V slamnikarskem muzeju so obiskovalce pričakale Katarina Rus Krušelj, kustosinja, Ana Cajhen, izdelovalka slamnikov, Milka Breznik, pletilka kit, Joži Košak, šivalka slamnikov ter Roman Kos, ki je obiskovalcem prikazal šivanje slamnika na šivalni stroj na nožni pogon. Obiskovalci so se lahko preizkusili v pletenju slamnate kite na tri ali več slamic, kar je bilo kar zabavno, obenem pa spoštovanja vredno do tega dela, ki so ga nekoč opravljali.

V Slamnikarskem muzeju pa so si obiskovalci lahko na projekcijskem platnu ogledali premiero kratkega filmčka “V Domžale po slamnik” s prepletom zgodbe nastanka domžalskega slamnika in nošenja slamnikov s poudarkom na aktualnih modnih smernicah. Če še niste obiskali slamnikarskega muzeja, je sedaj pravi čas, saj si boste tam lahko kupili tudi slamnik, ki vam bo delal senco na peščenih plažah ob morju v poletnih dopustniških dneh.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video z dogodka Poletna muzejska noč: Miro Pivar; Video “V Domžale po slamnik”: Slamnikarski muzej Domžale

Tagi