Podoknica generalu Rudolfu Maistru

Na predvečer rojstnega dne kamniškega rojaka generala, pesnika, borca za severno mejo Rudolfa Maistra-Vojanova, rojenega 29. 3. 1874, so člani pevskega zbora DKD Solidarnost Kamnik pod vodstvom zborovodje Uroša Gorenca in predsednikom zbora Mavricija Koširja, pred Maistrovo rojstno hišo pripravili podoknico ter se na ta način poklonili velikemu rojaku. Z recitacijami je dogodek dodatno popestrila Nina Ravnik Palka.

Na predvečer Maistrovega rojstnega dne, se je pri njegovi rojstni hiši odvijala tradicionalna »Maistrova podoknica« v organizaciji članov DKD Solidarnost Kamnik, ki sta ji prisluhnila tudi župan Matej Slapar ter častni predsednik Društva generala Rudolfa Maistra Ivan Sekavčnik.

Podoknice so pred devetnajstimi leti začeli prirejati na pobudo Janeza Maleša. Zadnje dve leti zaradi covida-19 podoknic ni bilo, zato je letošnja sedemnajsta po vrsti. Namen letnih podoknic pa je opozarjanje na to, da ima vse, kar se zgodi vzrok nekje v preteklosti.

Hiša na Šutni s številko triindvajset, rojstna hiša generala Maistra, pred devetnajstimi leti ni kazala tako lepe podobe kot jo ima danes. Kot je v pogovoru dejal častni predsednik Društva generala Rudolfa Maistra Ivan Sekavčnik, so s podoknicami pevci DKD Solidarnost začeli prav z namenom opozarjanja na klavrno stanje te pomembne hiše in nujnostjo obnove ter dosegli, da je pročelje nekdanjega doma generala sedaj v odličnem in prijetnem stanju, na ogled pa je tudi muzejska zbirka. Posebna zanimivost Šutne je tudi cerkev Marijinega brezmadežnega spočetja s samostoječim zvonikom, ki stoji ločeno od cerkve, stoji pa v neposredni bližini rojstne hiše generala Rudolfa Maistra.

Zbrane je v imenu zbora, ki pripravlja podoknice že 17. leto, pozdravil Martin Gorenc, ki je tudi povezoval krajši kulturni program. Med drugim je povedal, da tradicija Maistrove podoknice sega 19 let nazaj, ko so na pobudo Janeza Maleša pripravili prvo podoknico, z namenom opozoriti Kamničane na propadajočo rojstno hišo velikega Slovenca, graditelja domovine, ki ni bil le vojak in častnik, temveč tudi slovenski razumnik in ustvarjalec in pesnik.

General Rudolf Maister je bil velik domoljub, zato so fantje podoknico pričeli s pesmijo »Slovenec sem«. Zapeli so tudi pesmi »Čej so tiste stazice«, »Imel sem ljubi dve« in »Završki fantje«, vmes je pesmice recitirala Nina Ravnik Palka. Zbrane je pozdravil tudi kamniški župan Matej Slapar, ki je med drugim dejal: »Zbrali smo se pri rojstni hiši generala Rudolfa Maistra, ki je bil in je še vedno vzor marsikateremu državljanu naše države. General Rudolf Maister je vedel, kaj pomeni narod. Vedel, kaj pomeni pisana, govorjena in tudi peta beseda. Imejmo radi našo državo in počastimo domoljuba, generala Rudolfa Maistra. Hvala tudi DKD Solidarnost Kamnik, da se trudi in tudi na ta način prispeva, da duh Maistra še vedno živi.«  Obenem je župan poslušalce povabil na jutrišnjo proslavo. Na rojstni dan Rudolfa Maistra, 29. 3. ima namreč Občina Kamnik svoj rojstni dan. V imenu Društva generala Rudolfa Maistra se je zahvalil za dolgoletno ohranjanje spomina na generala zboru Solidarnost tudi Ivan Sekavčnik.

Za konec pa so obiskovalci prisluhnili še nekoliko okrnjeni sestavi salonskega orkestra DKD Solidarnost, ki so ga sestavljali Nina Ravnik Palka s prečno flavto, Uroš Gorenc s klarinetom ter Anže Palka s kitaro. S petjem so se salonskemu orkestru veselo in ubrano pridružili obiskovalci pri znani pesmi »Slovenija, od kod lepote tvoje«. Ob koncu je vsem zbranim Martin Gorenc čestital za rojstni dan Občine Kamnik ter jih povabil na jutrišnjo proslavo.

29. marca leta 1874 se je v Kamniku, na Šutni 16, rodil Rudolf Maister. Na to mimoidoče opozarjata spominska plošča na hiši iz leta 1938 ter visoka generalova silhueta tik pred glavnim vhodom. V obnovljeni Maistrovi rojstni hiši je bil 23. novembra 2013 odprt muzej (enota Medobčinskega muzeja Kamnik) s stalno razstavo, razgibano zgodbo o Maistrovem življenju in delu, ki jo vedno znova dopolnjujejo tudi občasne razstave.

Dogajanju v Maistrovi hiši, kot ji radi rečejo domačini, dodajajo živahnost še Maistrovi večeri. Na njih sodelujejo različni predavatelji ter tudi dijaki Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik. Pred njihovo šolo jih na generala spominja njegov doprsni kip.

O tem, da je Kamnik tesno povezan s svojim slavnim rojakom, prav tako govorijo listina  častnega meščana iz leta 1924, Maistrov most čez Kamniško Bistrico iz leta 1999, Maistrova ulica tik za njim, generalov spomenik  na Grabnu iz leta 1970, ki je njegov prvi javni spomenik na Slovenskem, avtorja Antona Sigulina. Ob njem pa je bife Pr’ Maistru, v katerem se lahko odžejate celo z generalovim pivom.

Glas o slavnem možu izpod kamniških planin, ki je Slovencem obranil meje, širi tudi Društvo Generala Maistra iz Kamnika. Na generalov rojstni dan, ki je od leta 1995 občinski praznik, ter na državni praznik, dan Rudolfa Maistra, 23. novembra, pa se Kamničani svojega rojaka spomnijo na različnih slovesnostih.

Čestitke za rojstni dan Občine Kamnik tudi s strani našega  uredništva!

Avtor: Miro Pivar; Foto: video: Miro Pivar

Tagi