Pod lipami v Grobljah so se družili že sedemnajstič

Znameniti mladi lipov drevored v Grobljah, ki se razprostira med železniško postajo Rodica in Kulturnim domom Groblje, je bil ponovno imeniten atelje za številne rezbarje in rokodelce domače obrti iz bližnje okolice in od drugod, ki so obiskovalcem pokazali, kako nastajajo izdelki domače in umetnostne obrti. Lipe so rezbarjem in rokodelcem nudile prijeten senčni hlad in svoj vonj, ki se je mešal z vonjem razstavljenih lesenih izdelkov. Dleta in kladiva rezbarjev in rokodelcev pa so na intimen način prireditvi pridodala svoj poseben zvok.

Kulturno društvo Groblje je v soboto, 20. maja 2023, pripravilo tradicionalno prireditev poimenovano Druženje pod lipami, ki je že 17. potekalo v lipovem drevoredu pred Kulturnim domom Groblje. Gre za etnološko prireditev, kjer vsako leto sodelujejo izdelovalci domače obrti in rezbarji, program pa je vedno popestren tudi z glasbenimi in pevskimi nastopi.

Obiskovalci so lahko na stojnicah pod lipovim drevoredom, videli kar nekaj rezbarjev in drugih rokodelcev, pri katerih so si lahko ogledali, kako izpod njihovih spretnih rok nastajajo umetnine in razni drugi izdelki. Na stojnicah pa so se predstavljali tudi razni izdelovalci domače obrti, ki so ponujali svoje domače izdelke.

Spremljajoči kulturni program pa je vseboval glasbene in pevske nastope, obiskovalci pa so se preizkusili v vajah, ki so jim ga pokazale ljudske pevke Šole Zdravja iz Domžale.

Na letošnjem glasbenem sporedu so nastopili Rožančevi Fantjiči, KUD Sejmarji in Hervin Jakončič, Ljudske pevke Šole zdravja, Ljudske pevke Previje – Šentvid ter Ljudski pevci iz Tuhinjske doline. Prireditev je povezoval Žiga Bunič.

V nadaljevanju se je povezovalec programa pogovarjal s predsednikom Kulturnega društva Groblje Antonom Košenino, ki je na kratko predstavil delovanje Kulturnega društva Groblje, ki letos praznuje 30. obletnico delovanja. Med drugim je razložil tudi pomen znaka kulturnega društva, ki simbolizira vseh pet krajev v Krajevni skupnosti Jarše-Rodica, hkrati pa simbolizira tudi različne dejavnosti.

Kulturno društvo Groblje vsekakor predstavlja pomemben steber kulturnega in družabnega dogajanja v svojem kraju. Prav tako s takšnimi etnološkimi prireditvami, kot je bila danes, zgledno skrbijo, da se naša bogata kulturna dediščina postavi na ogled širši množici in da se ne zgubi izpred oči našim zanamcem.

Avtor: Miro Pivar; Foto in video: Simona Pivar

Tagi