Plesalo se je v Moravški dolini

Folklorni koncert Folklorne skupine Društva upokojencev Moravče z gosti

V petek, 24. novembra 2023, je potekal samostojni koncert Folklorne skupine Društva upokojencev Moravče z gosti, ki je do zadnjega kotička napolnil dvorano Kulturnega doma Moravče.

Folklorna skupina Društva upokojencev Moravče je bila ustanovljena 17.1. 2011. Kostumi, s katerimi nastopajo, ponazarjajo oblačilni videz kmečkega in primestnega prebivalstva moravške okolice iz druge polovica 19. stoletja, za kar so hvaležni Nevenki Unk Hribovšek. V dvanajstih letih delovanja je skupina nastopala po domovih za starejše, na prireditvah, na območnih in državnih srečanjih, vabili so v goste tuje folklorne skupine in gostovali v Italiji ter na Madžarskem. Najbolj pa jim je ostal v spominu nastop skupaj z moravško otroško folklorno skupino na Gospodarskem razstavišču na odmevni prireditvi z dvema tisočima obiskovalcev, kjer so poželi buren aplavz. Z mladimi se skupina še posebno rada druži.

Letos je bila skupini sreča naklonjena. Po Sloveniji ni mentorjev folklornih skupin, ampak moravško skupino odslej vodi Zlatka Tičar iz Dolskega. In imajo tudi harmonikarico, Emo Mahkota.

Na njihovem samostojnem koncertu so prikazali dva spleta gorenjskega programa. Prva odrska postavitev je nosila naslov “Veselica v Moravčah”, ponazarja pa plesni dogodek na moravški veselici izpred nekih 140 let. Vsebuje gorenjske plese, od katerih sta dva bila zapisana v okolici Moravč. Obiskovalci so si ogledali plese: cvajšrit, štajeriši, mlinček in mazurka. K štajerišem pojejo poskočnice. Odrsko postavitev je pripravil Franc Hribovšek, glasbene priredbo pa Vlado Podlogar.

Druga odrska postavitev je nosila naslov “Plesalo se je v moravški dolini”. V preteklosti se je v Moravški dolini veliko plesalo in pelo, bodisi na sejmih, ob praznikih, porokah ter po opravljenih kmečkih opravilih. Začeli so s pesmijo “Jaz pa pojdem na Gorenjsko”, nato pa so sledili plesi Mrzulin, Zibenšrit, Stara polka in Sotiš iz Zgornjega Tuštanja pri Moravčah, ki se pleše popolnoma drugače kot v sosednji vasi v Spodnji Javoršici. Pri tem so obiskovalci lahko videli, kako zelo so se v preteklosti plesi spreminjali tudi na zelo kratkih razdaljah, saj so godci igrali in plesalci plesali po spominu. Če se pa kaj niso spomnili, pa so priredili po svoje. Avtorica odrske postavitve je Zlatka Tičar. Scenarij koncerta je pripravila Vojka Rebolj, predsednica Društva upokojencev in predsednica Folklorna skupine.

Na prireditvi, ki jo je povezoval Lovro Levačič, je vodja JSKD OI Domžale Klavdija Gregorin Štiftar podelila priznanje za 10 let plesalki, ki se je skupini pridružila po dveh letih.

Kot gostje so na prireditvi sodelovali Mali zborček OŠ Jurija Vege Moravče (prvi razred) pod vodstvom Barbare Fale, Folklorna skupina Dolsko s spremljavo dolskih tamburašev, ki so imeli tudi samostojni nastop, Kvartet Krt in citrar Tomaž Plahutnik.

Miha Ulčar; Foto: FS DU Moravče

Tagi