Okusimo besedo – zaključek bralne značke za odrasle v Knjižnici Domžale

V Knjižnici Domžale so projekt »Okusimo besedo« v 14. sezonah preimenovali, ga razširili na njihove krajevne knjižnice, na seznam izbranih naslovov poleg beletristike uvrstili še stvarno literaturo, še posebej pa pazijo, da v projekt Okusimo besedo vključijo tudi poezijo in esejistiko. Omogočili so oddajo zloženke preko spleta, kar je v teh koronskih časih prišlo še posebej do izraza, hkrati pa so se tudi odločili, da bodo na seznamu posebej označili, katere knjige so dosegljive v elektronski obliki. Ves čas pa se trudijo projekt še izboljšati in približati njihovim zvestim bralcem.

V sredo, 18. maja 2022, so v Knjižnici Domžale zaključili že štirinajsto sezono projekta Okusimo besedo. Gre za dejavnost, ki je namenjena spodbujanju branja in dvigu bralne kulture odraslih bralcev, saj se učenje, spoznavanje novega in priložnosti za rast nikoli ne končajo in jih moramo spodbujati in uresničevati vse svoje življenje. Podelitev priznanj in nagrad se je udeležilo preko osemdeset bralk in bralcev, ki so prebrali določeno število različnih knjig. Priznanja in nagrade sta podelili direktorica Knjižnice Domžale mag. Barbara Zupanc Oberwalder in Tadeja Rode Teran, za odličen zaključek projekta Okusimo besedo pa je poskrbel Jernej Dirnbek – Dimek, pevec in kitarist Mi2. Mnogi ga poznajo kot pevca in kitarista, dejaven pa je tudi na drugih kulturnih področjih. Je avtor dveh romanov in pesniške zbirke, s humorističnim glasbenim kabaretom nastopa v duetu s klaviaturistom Davorjem Klarićem in ustvarja tudi za druge glasbene izvajalce. Bralkam in bralcem je  prikazal preplet glasbe in besede, za kar je požel velik aplavz.

Kot je v uvodu dejala Tatjana Rode Teran, kljub vsem spremembam in novostim rdeča nit ostaja enaka – priporočilni seznam literature, ki ga sodelavci oddelka za odrasle in vodje krajevnih knjižnic sestavljajo v ta namen, vsebuje kakovostna literarna dela z estetiko in spoznavno vrednostjo, ki bralce spodbujajo k razmišljanju in samorefleksiji. S spoznavanjem novih svetov, ki nam omogoča prav branje, postajamo bolj tolerantni, vključujoči in lažje sprejemamo drugačnost, s tem pa znamo na življenje in izzive, ki nam jih prinaša, pogledati tudi skozi oči drugih. To pa so prvine, ki naše življenje, družbo in svet okoli nas delajo lepše, svetlejše, mehkejše in nasploh boljše. V Knjižnici Domžale so zelo veseli, da se bralci v času korone niso izolirali od ljubezni do knjig in branja.

Letošnjo bralno značko Okusimo besedo je zaključilo 87 bralk in bralcev. 29 v Mengšu, 21 v Domžalah, 18 v Trzinu, 7 v Šentvidu in po 6 v Moravčah in Ihanu. Najpogosteje so posegali po proznih leposlovnih delih.  Med domačimi deli sta bili največkrat prebrani knjigi Josipa Jurčiča – Deseti brat in Azre Širovnik – Pusti otrokom, naj se smejejo. Med tujim leposlovjem pa so bralke in bralci največ posegali po knjigi Otroci z vlaka pisateljice Voile Ardone. Med  pesniškimi zbirkami je bralke in bralce najbolj prepričala Saša Pavček s pesniško zbirko Zastali čas, na področju stvarne literature pa Bea Johnson in njen Dom brez odpadkov. Seveda so poleg bralk in bralcev nepogrešljivi del bralne značke tudi knjižničarji in knjižničarke, ki projekt pripravljajo ter bralke in bralce spodbujajo h branju in sodelovanju. Zato gre zahvala tudi vsem sodelavkam in sodelavcem  knjižnic, ki so na kakršenkoli način pripomogli k izvedbi, razširjenosti in priljubljenosti celotnega projekta in vsakoletne zaključne prireditve.

Pred podelitvijo priznanj in nagrad, ki jih je poleg Knjižnice Domžale prispevala Založba Litera, so opravili še eno prijetno nalogo. Izžrebali so tri nagrajence, ki so prejeli po dve karti za ogled filma in enega nagrajenca, ki je prejel dve karti za ogled glasbene ali gledališke predstave. Vse štiri nagrade je prispeval Kulturni dom Franca Bernika Domžale. Zatem pa sta direktorica Knjižnice Domžale mag. Barbara Zupanc Oberwalder ter Tadeja Rode Teran podelili priznanja in nagrade. Povabili pa sta tudi vse, ki sodelujejo pri bralni znački, naj sodelujejo naslednje leto, saj s sodelavci pripravljajo že nov seznam, ki bo na voljo po prvem oktobru, ko se bralna značka začne.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi