Odpravite se na Pot piva in umetnosti

Uživajte v okusih in pogledih

Pot piva in umetnosti vas bo navdušila s kombinacijo sodobne umetnosti ter okusnih kamniških kraft piv. Vsakič nov duet umetnika in pivovarja bo odstiral tančice med interakcijo barv in okusov. Spoznali boste lahko več kot petindvajset mednarodnih umetnikov, združenih v razstavi DOBRE NOVICE!, ter piva štirih kamniških pivovarjev.

V eni uri in pol se boste v spremstvu umetnika in pivovarja sprehodili mimo sodobnih umetniških del v Galeriji Mihe Maleša, po srednjeveškem jedru Kamnika ter skozi Medobčinski muzej na Zapricah.

Dogodki se bodo odvijali od meseca maja pa vse do septembra ob 17. uri enkrat ali večkrat mesečno.

Otvoritveni dogodek je potekal s priznanim ameriškim umetnostnim zgodovinarjem in piscem Noahom Charneyem ter pivovarjem Pivovarne Maister, ki na svojih etiketah upodablja velike Slovence in Slovenke z ilustracijami akademske slikarke Kaje Urh.

1. junija bo potekalo naslednje vodenje, ko bosta Bodil in Larnie Fox pripravila zvočno umetniško inštalacijo. Le ta bo integrirana v razstavo, ki je na ogledu v Medobčinskem muzeju Kamnik na gradu Zaprice. Kapacitete se že polnijo, zato si svoje mesto pravočasno rezervirajte tu.

Spremstvu mednarodno priznanima umetnikoma se bo pridružil pivovar Pivovarne Mali grad, prve kamniške mikro pivovarne. Junija obeležuje okroglo obletnico prvega desetletja. Ime izvira iz kamniške znamenitosti romanske kapele in gradu, ki se v zapisih prvič omenja že v 13. stoletju. Na etiketi piva se nahajajo ilustracije Veronike, ki je na pol ženska in na pol kača. Veronika je simbol Kamnika. Avtor ilustracij pa je Ljubo Bratina.

DOBRE NOVICE!

DOBRE NOVICE! je mednarodni umetniški projekt, ki bo potekal pol leta. Gre za ustvarjalni dialog med mednarodno priznanim belgijskim umetnikom Williamom Sweetlovom in več kot dvajsetimi sodobnimi umetniki iz šestih držav.

Na petih lokacijah boste lahko ogledali dela mednarodno prepoznavnih domačih in tujih umetnikov, kot so:

  • Tina Konec (roj. 1992) je je prejemnica študentske Prešernove nagrade in letošnja prejemnica najvišje stanovske nagrade za likovno umetnost – priznanje Riharda Jakopiča;
  • Enrico Tommaso de Paris (roj. 1960) je stalni gost številnih mednarodnih prizorišč likovne umetnosti in večkratni udeleženec Beneškega bienala;
  • William Sweetlove (roj. 1949)že več kot 50 let razstavlja po celem svetu in v času projekta s svojimi prepoznavnimi barvnimi živalskimi skulpturami tudi v Kamniku nagovarja obiskovalce in mimoidoče ter opozarja na okoljske probleme, od onesnaževanja in globalnega segrevanja do uničevanja tropskih gozdov in mokrišč, izumiranja biotske raznovrstnosti in izčrpavanja naravnih virov.
  • in še številni drugi umetniki.

Pivovarji

Ste vedeli, da je Kamnik mesto z največ pivovarjev na prebivalca na svetu? V Kamniku najdemo 4 mikropivovarne – vse  drugačne, a vse slastne: MaisterMali gradMenin’c in Barut Brewing & Blending.

V Kamniku ponudbo kamniških kraft piv v inovativna doživetja združuje ekipa Pot piva Slovenija. Njihovi raznoliki paketi spajanja piva z aktivnostmi na prostem, odlično ulično prehrano, turističnim vodenjem po mestu in z novim produktom tudi z umetnostjo so prejeli različne nagrade in priznanja, kot je znak “Edinstvena doživetja Slovenije” Slovenske turistične organizacije ali mednarodna nagrada “Travel & Hospitality Awards” za najbolj inovativnega turističnega ponudnika v Sloveniji v lanskem letu.

Kaj pridobite?

  • vodenje po dveh lokacijah začasne razstave DOBRE NOVICE! z umetnikom ali poznavalcem umetnosti,
  • vstop v Galerijo Mihe Maleša in Medobčinski muzej Kamnik na Zapricah,
  • okušanje 4 piv enega izmed kamniških pivovarjev z vodeno degustacijo pivovarja,
  • spominski degustacijski vrček.

Dogodki so javnega značaja, zato se ga lahko fotografira ali snema. Z udeležbo na dogodku se strinjate, da se lahko pojavite na fotografijah ali videoposnetkih, ki bodo uporabljeni za promocijo dogodka.

Doris Bubnjič, Foto: Eva Močnik, Ksenija Mravlja, arhiv Pot piva Slovenija

 

Tagi