Odkritje obeležja častnega občana Staneta Habeta

Pred Glasbeno šolo Domžale je v ponedeljek, 16. oktobra 2023, potekala slovesnost ob postavitvi spomenika častnemu občanu Stanetu Habetu, ki je svoj pečat pustil kot izjemen glasbenik. Skoraj pol stoletja je sodeloval pri ustvarjanju kulturnega utripa v Domžalah, njeni bližnji in daljni okolici ter s svojim delom pomembno vplival na glasbeno kulturo v lokalnem okolju in v širšem v slovenskem prostoru. 

Vse zbrane je pred slavnostnim odkritjem spomenika nagovoril podžupan Občine Domžale Matej Primožič, ki je izpostavil prizadevanja glasbenika Staneta Habeta za prepoznavanje pomena izobraževanja na področju glasbe. »Stane Habe je bil predvsem človek dejanj. Prizadeval si je za umeščanje in uveljavljanje kulture, še posebej raznovrstne glasbe, kar je bilo v tistih časih, kot je še danes, zahtevno delo. Boril se je z birokratskimi in vladajočimi mlini za uveljavitev glasbenega izobraževanja. Stane Habe je bil velik človek, z velikim posluhom za ljudi,« je še dodal.

Spomenik je slavnostno odkrila županja Občine Domžale mag. Renata Kosec skupaj s članoma komisije za postavitev obeležja Tomažem Habetom in Andrejo Pogačnik Jarc. Slovesnosti so se med drugimi udeležili tudi ostali člani komisije Vera Trstenjak, Pavel Pevec, Cveta Zalokar Oražem, Andreja Humar, Andreja Sever, Kristina Slapar in Črtomir Frelih, avtor obeležja Anže Jurkovšek in ostali sodelujoči pri postavitvi obeležja Maja Horvat in predstavniki Zavoda za varstvo kulturne dediščine OE Kranj.

Kulturni program so pripravili Ženski pevski zbor Stane Habe Društva upokojencev Domžale z zborovodkinjo Andrejo Polanec, Trobilni kvintet Godbe Domžale in Pihalni orkester Glasbene šole Domžale pod vodstvom Damjana Tomažina.

Postavljeni spomenik, ki stoji na dvorišču Glasbene šole Domžale, nas bo spominjal na profesorja Staneta Habeta, pobudnika in tvorca zakona o glasbenih šolah. Pod njegovim vodstvom je glasbena šola postala enakopravna z ustanovami obveznega šolstva. Stane Habe je poudarjal, da se v glasbeni šoli vzgaja rod bodočih ljubiteljev glasbe, iz katerih bo rasla zavzetost tudi za vsa druga kulturna vprašanja in probleme v občini. Pomembno vlogo je odigral pri pridobivanju lastništva Kulturnega doma Franca Bernika in bil vrsto let vodja aktiva ravnateljev glasbenih šol. Prejel je tudi številna priznanja, plakete in nagrade, med drugim zlati list Zveze kulturnih organizacij, red dela z zlatim vencem, Žagarjevo nagrado za izredne uspehe pri napredku vzgoje in izobraževanja, predvsem na področju glasbene vzgoje mladih rodov. V letu 1994 je postal častni občan Občine Domžale.

Občina Domžale; Foto: Rok Majhenič

Tagi