O možu, ki je dolgo vas spremenil v moderno mesto

6. Hribarjev večer v Trzinu

V soboto, 19. oktobra 2024, je v Kulturnem domu Trzin potekala že šesta prireditev Hribarjev večer. Prireditev pripravlja Kulturno društvo Ivan Hribar v spomin na nekdanjega občana in kasneje župana Ljubljane. Prireditve so se poleg številnih občanov in občank udeležili še župan Peter Ložar, Tone Peršak, častni občan Občine Trzin, in Janez Štebe, častni občan Občine Trzin. V čast in spomin na Ivana Hribarja, ki bi letos praznoval 173. rojstni dan, kulturno društvo, ki nosi njegovo ime, pripravlja Hribarjeve večere, ki so postali stalnica in pomemben del kulturnega dogajanja v Občini Trzin, z željo, da bi prireditev pripomogla k prepoznavnosti Ivana Hribarja tudi med občani in občankami Občine Trzin.

Ob tem smo se seznanili z začetnimi koraki župana v novo ustanovljeni Občini Trzin. Skupaj z občinsko upravo in občinskim svetom se je po ustanovitvi Občine Trzin lotil urejanja nekaterih objektov, ki so kazili podobo starega Trzina, predvsem na Jemčevi, kjer se je nahajala delno porušena Jefačnikova domačija. Domačija, ki jo je občina odkupila od tedanjih lastnikov, ima zgodovinsko vrednost, saj se je tam rodil in prvih osem let preživel Ivan Hribar, eden najznamenitejših Slovencev.

Župan Občine Trzin, Peter Ložar, je spregovoril tudi o KUD-u, ki je v zadnjem času doživel veliko prenov in posodobitev. Dejal je, da čeprav je vodna ujma povzročila veliko škode, je hkrati pospešila obnovo, zato lahko sedaj uživamo v večeru ob glasbi in plesu. Kot prvi je nastopil organizator prireditve, Mešani pevski zbor Ivan Hribar, ki je pod vodstvom zborovodje Primoža Leskovca zapel pesmi Sem se šetal gori, doli in Teči mi teči, vodica.

Osrednji gost prireditve je bil Jure Čad, študent zgodovine na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani in muzejski vodič po Vili Zlatica v Rožni dolini, ki nam je v dveh delih predstavil življenjsko pot Ivana Hribarja pred vojno in po njej. V prvem delu smo izvedeli o Ivanu Hribarju in njegovi Ljubljani, v drugem pa tudi nekaj zakulisja njegovega življenja in njegovega smisla za humor. Slišali smo številne anekdote, poleg znanih dejstev o tem, da je bil Hribar velik zagovornik napredka in najbolj priljubljen ljubljanski župan.

Hribar si je zaradi svoje aktivnosti pri gradnji prvega ljubljanskega vodovoda prislužil naziv častnega meščana Ljubljane. Po potresu, ki je Ljubljano prizadel leta 1895, je iz ruševin ustvaril sodobno mesto. Uredil je mestno upravo, posodobil urbano infrastrukturo, uvedel kanalizacijo, odvoz smeti, ustanovil več novih šol, elektrarno, mestno hranilnico in tržnico, ter poskrbel za slovenske napise na tablah ljubljanskih ulic in trgov. V času njegovega županovanja je Ljubljana dobila tudi dva pomembna javna spomenika: spomenik Francetu Prešernu in Primožu Trubarju.

Na oder so stopili še pevci Biološkega okteta iz Ljubljane, ki so pod taktirko Primoža Leskovca zapeli pesmi Slovenec sem, Vasovalec in Žabe. Na Slovenskem in v zamejstvu je večglasno petje dobro poznano, saj pri njem en glas vodi, ostali glasovi pa se mu pridružijo. Podobno so nastopile tudi pevke iz pevske skupine Cintare, ki so bile oblečene v narodne noše slovenskih pokrajin in tako predstavljale bogato oblačilno dediščino. Zapele so ljudske pesmi Dekle je prala srajčki dve, Dokler sem še mlada bila in šaljivo ljudsko pesem Preljuba mi soseda. Na koncu so izvedle še kolednico iz Malega Rateža pri Novem mestu.

Vrhunec večera je bil nastop plesalcev Folklorne skupine Kulturnega društva Folklora Cerklje, ki so ob spremljavi dela Godbe Cerklje predstavili pozvačina, znanega tudi kot zvača ali zvačina – masko, ki po naročilu svatov teden dni pred poroko vabi svate po hišah. Pozvačini so na porokah redkost, zato je bil njihov nastop še posebej zanimiv, saj so ga predstavili v sklopu prekmurskih plesov, kot so čindara, sotiš, šamarjanka, drmač in Marko skače.

Na koncu so se zahvalili vsem, ki omogočajo, da kulturni utrip v Občini Trzin utripa kolikor toliko normalno – Občini Trzin za finančno podporo, KUD Franc Kotar za uporabo dvorane, kjer ustvarja KD Ivan Hribar, in Zinki Kosmač za grafično oblikovanje.

Avtor: DJD; Foto: DJD

Tagi