Neda R. Bric: Dr. Prešeren

Dokumentarna drama

Uprizoritev Dr. Prešeren v avtorstvu in režiji Nede R. Bric je mnogoplastno dokumentarno dramsko besedilo, ki se dogaja na težko določljivi meji med resničnim in fikcijskim. Dramsko pripoved sestavlja pet delov, vodijo pa jo ženske iz Prešernovega življenja. V hkratnosti časov, krajev in dogodkov, predstavljenih iz več zornih kotov se gradi pripoved pesnikovega življenja, ki se poskuša izmuzniti iz polja naših predsodkov. Protagonistke Ernestina Jelovšek, pesnikovi sestri Katra in Lenka, Ana Jelovšek in Julija Primic se vzpostavljajo glede na svoj odnos do pesnika in ga predstavijo v drugačni luči kot ga danes vidi splošno mnenje. Njihova stališča se dopolnjujejo, si nasprotujejo in oblikujejo celoto pesnika in družbe. Uprizoritev prinaša osvežen pogled na Franceta Prešerna, ki se oddaljuje od ustaljenega pogleda nanj.

dokumentarna drama / Prešernovo gledališče Kranj / režija: Neda R. Bric / igrajo: Vesna Slapar, Darja Reichman, Vesna Pernarčič, Peter Musevski, Blaž Setnikar, Miha Rodman, Aljoša Ternovšek, Nataša Keser k. g./Lara Fortuna k. g. / Aleš Valič k.g. / 105′

Projekcija predstave “Dr. Prešeren”, poteka v sklopu praznovanja kulturnega praznika “Živa kultura v Domžalah”, v okviru katerega so v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale v sodelovanju z Občino Domžale pripravili bogat program prireditev, od gledaliških predstav, filmov, razstav, delavnic in pogovorov – za stare in mlade. S svojimi prispevki bodo sodelovali tudi nekateri zunanji izvajalci iz naše občine, kar dokazuje, da je kultura na domžalskem tudi v težkih časih še kako živa.

Predstava Dr. Prešeren

Predstavo “Dr. Prešeren”, ki si jo lahko ogledate v videu zgoraj, bo za ogled na voljo v ponedeljek, 8. februarja 2021, med 19. in 24. uro.

V času med četrtkom, 4. februarja in ponedeljkom, 8. februarja, vas čaka na spletnih in družabnih straneh Kulturnega doma, Občine Domžale, Visit Domžale in portala domžalec.si pestra izbira prireditev, ki dokazujejo, da je domžalska kultura še kako živa tudi v času, ko so naše dvorane, galerije in muzeji zaprti.

Miha Ulčar; Foto, video: Kulturni dom Franca Bernika Domžale

 

Komentarji uporabnikov
Tagi