Na župnijski dan nadškof Zore blagoslovil trg in mozaik pred domžalsko cerkvijo

V nedeljo, 11. septembra 2022, je bil za župnijo Domžale še posebej slovesen dan, saj je potekal župnijski dan, ki se je pričela s sveto mašo ob 10. uri, katero je daroval ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore, ki je nato še blagoslovil trg in mozaik pred domžalsko cerkvijo.

Po sveti maši so se verniki, nadškof msgr. Stanislav Zore, domžalski župnik mag. Klemen Svetel, Cerkveni mešani pevski zbor župnije Domžale in otroška pevska skupina Sončni žarek zbrali na trgu pred cerkvijo Marijinega vnebovzetja, kjer je potekal kulturni program s predstavitvijo zaslužnih za obnovo trga in paviljona.

Vsi, ki so sodelovali pri obnovi trga in paviljona, so bili povabljeni na oder, kjer so izrazili svoje mnenje in delo, ki so ga opravili za ta izjemen dosežek. Vsakemu od njih se je domžalski župnik mag. Klemen Svetel zahvalil z darilom. Prireditev je vodila Marta Starbek Potočan.

Skozi leta se je notranjost in zunanjost cerkve Marijinega vnebovzetja na Goričici spreminjala. Današnjo notranjo in zunanjo podobo je cerkev dobila leta 1938, od takrat pa se ni bistveno spremenila. Zadnji večji poseg v okolici cerkve je predstavljala ureditev prostora med župniščem in cerkvijo, tako imenovanega trga ter postavitev paviljona z mozaikom.

Leta 2016 je odločitev za investicijo skupaj z župnikom mag. Klemnom Sveteljem sprejel Župnijski gospodarski svet. Ureditev okolice je sprva zasnovala arhitektka Helena Majcen Kričaj. Ker v nadaljevanju ni šlo več samo za ureditev prostora, ampak za gradbene posege, sta arhitekturni del prevzela Domen in Mateja Gerkič iz Arhitekturnega studia DMG d.o.o. iz Depale vasi. Projektantski del je prevzelo Podjetje za projektiranje in izvajanje gradbenih del Karlovšek d.o.o. K izvedbi del je bilo povabljenih več potencialnih izvajalcev. Na podlagi cene in reference je bilo za glavnega izvajalca gradbenih del izbrano podjetje Lavaco d.o.o., podizvajalec del pa je bil Miro Grapkić iz podjetja Grapix iz Štude. Tako so prvi gradbeni stroji zabrneli že julija 2017, nadzor gradbenih del pa je izvedel Kostja Modic.

Ureditev prostora med župniščem in cerkvijo Marijinega vnebovzetja je bila zasnovana v več fazah. Prva dela so se pričela julija 2017 in zaključila jeseni istega leta. V tem obdobju se je najprej poskrbelo za odstranitev kovinske ograje, opornega zidu in zgornjih plasti materiala. Sočasno so potekala arheološka izkopavanja ob cerkvi, ki so na severni strani pokazala temelje dveh obrambnih stolpov in del obzidja nekdanjega tabora na Goričici. Oboje lahko vidimo danes v svetli barvi kamna, ki je položen na trgu. V dobrih treh mesecih so se izvedli še veliki, a očem nevidni gradbeni posegi kot so; izdelava hidroizolacije, drenaža cerkve in župnišča, ureditev odvodnjavanja streh in izgradnja nove ponikovalnice, izgradnja rezervoarja za deževnico, servisnega jaška ter shrambe za orodje ter priprava vseh potrebnih instalacij v in iz župnišča – voda, elektrika in kanalizacija.

Leta 2018 so se dela na Goričici nadaljevala. Konec avgusta se je začelo z urejanjem okolice in prostor je dobival novo podobo. Obnova je predvidela ureditev brežine na vzhodni strani, z izdelavo novega opornega zidu. Izgradnji betonske plošče po celotni površini trga je sledilo tlakovanje trga, kjer se je v tleh nakazal potek temeljev in obzidja srednjeveškega tabora. Pričelo se je tudi z izgradnjo večnamenskega paviljona.

Z novo opremo, kot so klopi, stojala za kolesa, razsvetljava in zasaditev, je trg dobil končno podobo in urejene površine za zbiranje večjih skupin ljudi, ter izvajanje različnih aktivnosti. Tako je jeseni 2017, ob zaključku prve gradbene faze obnove, trg z zasutjem gradbenih jam in tlakovanjem, dobil svojo novo podobo. Izvajalci so poskrbeli še za utrditev terena, za izgradnjo stopnic ter klančine ob župnišču, izgradnjo novega opornega zidu ter obnovo kovane železne ograje. Uredili so tudi okolico ob železniški progi.

Pomemben del ureditve prostora ob cerkvi na Goričici je predstavljala prav izgradnja paviljona z WC-jem in priročno kuhinjo z vso potrebno opremo in instalacijami za druženje. Zunanja podoba trga pa je septembra 2019 dobila novo vsebino in sporočilo z mozaikom patra Marka Ivana Rupnika.

Na steni paviljona je upodobljen motiv svatbe v Kani Galilejski, kjer je Jezus naredil prvi čudež. Mozaik na desni strani prikazuje Jezusa in Devico Marijo, na drugi strani pa mladoporočenca. Pod njimi na mizi priklonjen služabnik daje dva vrča vina na mizo, pod vsemi pa so upodobljeni vrči, v katerih je voda. Na prireditvi je zelo intenzivno in izčrpno mozaik opisal domžalski akademski kipar Jurij Smole. Sledil, sledil je blagoslov trga in mozaika, ki ga je blagoslovil nadškof Stanislav Zore, zatem pa so vse do večernih ur sledili dogodki župnijskega dneva.

Župnijski dan je najprej popestrila Godba Domžale, zatem pa je potekal kulturno – družabni program, v okviru katerega so na torti upihnili svečke. Zbrane je v nadaljevanju nagovoril Gregor Čušin, nato pa je sledila še tombola, kjer je bila glavna nagrada električni skiro. Vzporedno s prireditvijo je potekal tudi srečelov.

Avtor: Miro Pivar, Foto in video: Miro Pivar

Tagi