Na Viru pri Domžalah s sveto mašo počastili sv. Jožefa, zavetnika župnije

God in praznik sv. Jožefa, moža Device Marije in Jezusovega skrbnika obhajamo 19. marca. Zaradi postne nedelje bi praznik odpadel, zato ga liturgično obhajamo dan prej. V letu 2023 je bogoslužno praznovanje bilo prestavljeno na 18. marec.

V soboto, 18. 3. 2023 obhajamo praznik svetega Jožefa, Jezusovega rednika. Sveto mašo smo imeli ob 10. uri v župniji Vir, saj je tamkajšnja cerkev posvečena sv. Jožefu. Kot dekanija Domžale smo skupaj poromali k varuhu in zavetniku naših družin in naše dežele.

Sveto mašo v cerkvi svetega Jožefa na Viru je daroval Gregor Luštrek, duhovni pomočnik v Župniji Brdo pri Lukovici, somaševali pa so mag. Klemen Svetelj, župnik Župnije Domžale, Kancijan Čižman, župnik v Župniji Moravče, Bernard Rožman, župnik v Župnijah Brdo, Zlato Polje, Češnjice in Krašnja ter Štefan Babič, duhovni pomočnik v Župniji Mengeš.

Vse zbrane romarje in narodne noše je v uvodu pozdravil Aleksander Urek, župnik domače Župnije Vir ter se obenem tudi zahvalil za veliko udeležbo duhovnikov na slovesni sveti maši. Da je med obredom bilo še bolj slavnostno, je z glasbo na orglah poskrbel organist Boštjan Černe.

Sveti Jožef je neposredno povezan z Jezusom Kristusom, njegovim spočetjem, rojstvom in otroštvom. Je ženin Device Marije in Jezusov krušni oče. Jožef izhaja iz Davidovega rodu. Rojen je bil v Betlehemu v Judeji, a se je preselil v Nazaret. Poročil se je z Devico Marijo, Jezusovo materjo. Pred postavo je tako veljal za Jezusovega očeta, čeprav je bil le njegov krušni oče. Po vsej verjetnosti je bil reven, kar je razvidno iz daru samo »dveh grlic« ob Jezusovem darovanju v templju. V Nazaretu je živel skupaj z Marijo in Jezusom ter opravljal tesarsko obrt. Ker je imel posebno vlogo pri prihodu Božjega sina, Odrešenika ljudi na zemlji, je med verniki zelo cenjen. Umrl je malo pred začetkom Jezusovega javnega delovanja v Galileji. Evangelij povzema njegovo svetost z eno samo besedo, ko pravi, da je bil »pravičen«. Najpogosteje ga upodabljajo s tesarskim orodjem in Jezusom.

Pij IX. Je svetega Jožefa razglasil za zavetnika vesoljne Cerkve in družine. Papež Pij XII. je dodal še praznik Jožefa delavca, ki ga praznujemo 1. maja in sovpada s civilnim praznikom dela.

Po sveti maši pa se je večina udeležencev zadržala na ploščadi pred cerkvijo ter se okrepčala s ponujenimi sladkimi in slanimi dobrotami ter golažem, ki so ga pripravile virske gospodinje. V prijetnem klepetu se ob prazniku svetega Jožefa zbere veliko Jožic in Jožetov.

Na stojnici pa so rokodelke Župnije Vir že ponujale različne butarice in venčke za prihajajočo Veliko noč. Jožica Kuštrin nam je dejala, da so zagnane in spretne rokodelke naredile kar nekaj različnih butaric, ki jih bodo prodajale ob pred in posvetih mašah do praznika Cvetne nedelje.

Avtor Miro Pivar; Foto in video: Miro Pivar

 

Tagi