Na Viru potekala 1. sveta maša po namenu obrtnikov in podjetnikov

Župnija sv. Jožefa Vir pri Domžalah in Obrtna zbornica Domžale sta povabila na prvo slovesno sveto mašo po namenu obrtnikov in podjetnikov, ki je potekala v nedeljo, 19. marca 2023, ob 10. uri v cerkvi svetega Jožefa na Viru. Sveti Jožef je zavetnik obrtnikov in podjetnikov, sočasno pa tudi zavetnik Župnije Vir. Na Viru ima sedež tudi Obrtna zbornica Domžale.

Svete maše, ki jo je daroval virski župnik Aleksander Urek, se je udeležilo lepo število obrtnikov, podjetnikov in podjetnic ter krajanov, med njimi tudi Blaž Cvar, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Zoran Poljšak, predsednik Obrtne zbornice Domžale, Karolina Kalan, direktorica Obrtne zbornice Domžale, Mellanie Grudniik, namestnica direktorice Obrtne zbornice Domžale ter Rado Gladek in Jernej Vrtovec, poslanca Državnega zbora RS. Pri maši so sodelovali otroški, mladinski in odrasli zbor Župnije Vir, ob glasbeni spremljavi Boštjana Černeta (orgle), sestre Diane Novak (klavir)in Gašperja Lavriča (kitara).

V uvodu svete maše je Zoran Poljšak, predsednik Obrtne zbornice Domžale izrekel dobrodošlico zbranim ob prvi sveti maši po namenu obrtnikov in podjetnikov. “Ko sem pred dvema tednoma na romanju po Sveti deželi zagledal podobo svetega Jožefa delavca, nisem niti pomislil, da se mu bomo danes skupaj zahvaljevali za varstvo in pomoč. Ta predani, tihi in delavni mož vrednot, ki izginjajo, a so nam še kako potrebne, je naš stanovski varuh in vzornik. Obrtno zbornico Domžale je prijazno spomnil virski župnik Aleksander Urek, za kar se mu iskreno zahvaljujem. Sveti Jožef je zavetnik Župnije Vir, naša zbornica, ki je domuje na Viru, pa zadnja leta vse bolj na široko odpira svoja vrata tudi nečlanom. Počaščen sem, da lahko danes skupaj prisostvujemo tej sveti maši z upanjem, da bo postala tradicionalna. Vsem vam želim obilo Jožefovega varstva in vas vabim, da se mu ob tej priložnosti iz srca zahvalimo za vse darove, ki smo jih deležni v poslu na njegovo priprošnjo,” je s temi besedami zbrane nagovoril Poljšak.

Za uvod v molitev Oče naš je zbrane v imenu Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije nagovoril Blaž Cvar, ki je povedal, da njihova stanovska organizacija s svojimi dvainšestdesetimi območnimi zbornicami ščiti pravice in stališča vseh delavnih ljudi, ki danes praznujejo svoj praznik. “V svoji domači cerkvi svetega Mihaela v Radljah ob Dravi občasno berem Božjo besedo in v vsem tem času sem v tej Božji besedi prebral mnogo modrosti in veliko resnice. Če lahko malce hudomušno pripomnim, bi bilo dobro, da prav vsi beremo malce bolj pogosto to Božjo besedo. Tudi v ustanovah, kjer delajo ljudje, ki o nas odločajo in imajo v rokah škarje in platno. Živimo v prečudoviti deželi, blagoslovljeni z mnogimi danostmi, predvsem pa z pridnimi in delavnimi ljudmi. Bodimo hvaležni zato, da lahko opravljamo svoje delo in se za to zahvalimo tudi v molitvi,” je povedal Cvar.

Župnik Aleksander Urek je ob koncu svete maše zbrane može povabil, da na na praznik svetega Jožefa odprejo svoja srca in sprejmejo blagoslov, ki ga po cerkvi pošilja dobri Bog. Po sveti maši je na ploščadi pred cerkvijo potekalo še prijetno druženje.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi