Na vasi je lepo, ko na kanalu pod lipo zapojo

In so zapeli tokrat že na 18. srečanje pevcev ljudskih pesmi v Krašnji. A ne le zapeli, tudi zaplesali so, da jih je bilo užitek gledati in poslušati že pod lipo, kaj šele v Društvenem domu v Krašnji. Že pred uradno otvoritvijo je folklorna skupina Trzinka, ki sodi v okrilje Turističnega društva Kanja iz Trzina, s svojim pristopom in harmonikarjem Blažem Klopčičem ustvarila veselo vzdušje tako s pesmijo kot plesom.

Ker ima vsaka prireditev svoj program, ga je imelo tudi že osemnajsto srečanje ljudskih pevcev. Začeli so z uvodnimi besedami Brigite Rožič, ki je povezovala dogodek. V nagovoru je spregovorila o današnjem hitrem tempu življenja, ko se nam zdi, da izgubljamo stik z ohranjanjem in prenašanjem ljudskih pesmi in običajev. Poudarila je, da je naš cilj čim več tega znanja in izkušenj prenesti na mlajše rodove. Predsednica KUD Fran Maselj Podlimbarski pa je spregovorila o lipi, drevesu, ki daje zavetje in je simbol našega naroda. Omenila je, da lipa žal propada, a se njeno življenje nadaljuje v lipi na drugem koncu kraja, kar pomeni, da se bo še pelo pod lipo na kanalu.

Ko so bili že ogreti, so nam pod lipo zapeli in zaplesali še člani in članice FD Trzinka, nato pa smo se po skupni pesmi “Hribčki ponižajte” odpravili proti Društvenemu domu. Tam so najprej zapeli pevci in pevke župnije svetega Tomaža iz Krašnje pesmi “Pod rožnato planino” in “Prav luštno je na deželi”. Sledile so članice ženskega pevskega zbora Regine, ki so nam ob spremljavi citrarja Petra Napreta zapele “Eno si zapojmo” in venček koroških pesmi.

O fantih, ki naj bi postali moški, če bi služili vojsko, je tokrat tekla hudomušna beseda, ko so na oder stopile ljudske pevke iz Ponikve. Nato so nastopili pevci upokojenskega moškega pevskega zbora Janez Cerar Domžale. Poleg petja so povedali še, kako veseli so njihovih nastopov v domovih starejših, ko skupaj prepevajo z oskrbovanci.

Še enkrat so na oder priplesali člani in članice FS Trzinka ter zaplesali splet gorenjskih plesov. Življenje je igra, in dobra igra spodbudi smejalne mišice, kar nam podaljša življenje, saj kdor se dolgo smeje, dolgo živi. Skeč o treh babah je bil ravno pravi za to.

Ljudski pevci iz Blagovice so zapeli “Molimo v imenu Boga” ter prikazali pesem “Rad bi vedel, kako kmetič poseje svoj ovs”. Za njimi so nastopili člani kvarteta Zvon iz Rašice pri Velikih Laščah in zapeli “S triglavskega veter pogorja” ter hudomušno “Urška, al že spiš”. Ljudski pevci iz Krašnje so imeli tokrat več nastopov. Po tem, ko so odpeli svoje pesmi, so odšli k slavljenki, ki je praznovala okroglo obletnico, le lučaj stran od Društvenega doma.

Besede zahvale vsem sodelujočim je izrekla tudi županja občine Lukovica mag. Olga Vrankar, ki se je zahvalila organizatorjem za njihov trud v želji, da tradicijo ohranjajo še naprej. Sledile so še zahvale sodelujočim, ki so jih prejele tudi Vranske rož‘ce, ki so s svojimi rožicami iz krep papirja tokrat okrasile dvorano, ter preužitkarice KUD Fran Maselj Podlimbarski, ki so med nastopom služile s pletenjem slamnatih kit.

Sledilo je še prijetno druženje, kjer ni manjkalo petja. Nekateri so obisk Krašnje izkoristili za ogled del pripomočkov pri hišnih in kmečkih opravilih, oblačil naših prednikov in zgodovino pletenja kit na Pavletovi domačiji.

Avtor: DJD; Foto: DJD

Tagi