Na Studencu premiero doživela veseloigra Pri belem konjiču

Po letu dni premora, je na odru Poletnega gledališča Studenec premiero doživela domača osrednja gledališča predstava, veseloigra s petjem Pri belem konjičku, ki jo je režiral Lojze Stražar, duša in motor studenškega gledališča. Premieri sledi še enajst ponovitev, prva že danes zvečer ob 21. uri.

Če je še lani epidemija koronavirusa Kulturnemu društvu Miran Jarc Škocjan načrte v zvezi s poletnim kulturnim festivalom obrnila na glavo, jim je šlo letošnje sproščanje na roko, saj so junija in julija v Poletnem gledališču Studenec uspeli “pod streho” spraviti nekaj gostujočih predstav in koncertov, v petek, 23. julija 2021, pa premiero domače osrednje gledališke predstave Pri belem konjičku. Ta bo do 20. avgusta doživela še enajst ponovitev.

Veseloigro s petjem Pri belem konjičku sta napisala Oskar Blumenthal in Gustav Kadelburg, dramsko besedilo pa je po besedah režiserja predstave Lojzeta Stražarja, iz nemškega jezika v slovenščino prevedel Josip Mazi, doma iz Žirov na Gorenjskem. Komična predstava je bila v preteklosti večkrat uprizorjena. Izvajala so jo tako poklicna gledališča kot manjši odri, da je le bila gledališka skupina dovolj številčna in močna za tako množično in sorazmerno zahtevno predstavo. “V predstavo smo vključili več solističnih in zborovskih vložkov, besedila pesmi so napisana na novo in so delo Bernarda Miklavca, uglasbil jih je Slavko Avsenik ml., je povedal Stražar.

Predstavo je režiral Lojze Stražar, motor in duša studenškega gledališča.

Studenška priredba veseloigre postavlja dogajanje v prelepi Bohinj. “Lastnica hotela Meta Klinar je vdova in nadvse primerna za ženitev, nenazadnje bi potrebovala pomoč pri zahtevnem vodenju poslov. Nabralo se je že kar nekaj snubcev, a jih je zavrnila, saj njeno srce hrepeni po postavnem in prikupnem advokatu dr. Kovaču, ki že več let prihaja na počitniški oddih v Metin hotel. Več pa ne smemo povedati, razplet bodo obiskovalci videli na našem odru. Veseloigra s petjem bo razveselila ljubitelje ljudske dramatike, še posebno vse, ki imajo radi petje, tega v predstavi ob živi spremljavi glasbenikov ne bo manjkalo,” nam je nekaj o vsebini zaupal Stražar in dodal: “Prepričan sem, da bo vsak, ki bo prišel na ogled predstave, užival v ljubezenski zgodbi, ki se zapleta in se na koncu kot se spodobi za takšne predstave, tudi spodoben razplet.”

Dogajanje je postavljeno v prelepi Bohinj.

V glavnih vlogah nastopajo priznani pevci in igralci ter zbor pod vodstvom zborovodje Karla Leskovca, sestavljen iz okoliških pevk in pevcev ter članov in članic kamniškega zbora Šutna. V predstavi nastopa okoli petdeset igralcev in igralk.

Utrinke s premiere ter krajši pogovor z Lojzetom Stražarjem, Slavkom Avsenikom ml. ter igralci Marjanom Buničem, Špelo Prenar, Gregorjem Ravnikom, Nadio Ternifi, Pio Brodnik, Juretom Seškom, Jožetom Vunškom in Tino Debevec, si lahko ogledate v videu spodaj.

Nikar ne zamudite tradicionalne studenške domače gledališke predstave, na katero je letos, sicer z enoletno zamudo, prigalopiral in vas razveselil beli konjiček.

Predstave si lahko še ogledate: v soboto, 24. julija, petek, 30. julija, soboto, 31. julija, nedeljo, 1. avgusta, četrtek, 5. avgusta, petek, 6. avgusta, soboto, 7. avgusta, četrtek, 12. avgusta, petek, 13. avgusta, nedeljo, 15. avgusta, in petek, 20. avgusta. Vse predstave se bodo pričele ob 21. uri.

Več o predstavi si lahko preberete na povezavi tukaj, kjer lahko opravite tudi rezervacijo vstopnic.

Miha Ulčar; Foto: Janko Hribar; Video, montaža: HDV Studio

Tagi