Na praznik rojstva Janeza Krstnika z mašo in glasbenim večerom obeležili zaključek šolskega in veroučnega leta

V Katoliški cerkvi smo 23. junija praznovali slovesni praznik rojstva Janeza Krstnika. Letos smo izjemoma praznovali dan prej. V župniji Domžale so na ta dan pripravili tudi glasbeni večer, s katerim so obeležili zaključek šolskega in veroučnega leta. Glasbeni večer je potekal po sveti maši pred paviljonom na trgu pred cerkvijo na Goričici.

Edini svetnik, ki se ga Cerkev v svojem bogoslužju spominja vsako leto dvakrat: ob njegovem zemeljskem rojstvu (24. junija – letos 23. junija, ker je 24. 6. slovesni praznik Srca Jezusovega) in njegovem rojstvu za nebesa – mučeništvu (29. avgusta), je Janez Krstnik. Njegovo rojstvo je Bog po angelu oznanil očetu Zahariju, podobno kot malo kasneje Mariji učlovečenje Jezusa, Božjega Sina. V obeh primerih je Božji poslanec določil tudi ime otroka, s katerim je nakazano njegovo poslanstvo. Ime Janez, hebrejsko Johanan, pomeni ‘Bog je milostljiv’. Janezu pravimo Krstnik, ker je kot Jezusov predhodnik oznanjal krst pokore in je v Jordanu krščeval, zlasti pa zato, ker je krstil tudi Jezusa in ga razglasil za obljubljenega Mesija. Zaharija in njegova žena Elizabeta sta bila že stara, ko sta prejela oznanilo o rojstvu sina. Ko je angel prišel k Mariji, ji je v potrditev, da Bogu ni nič nemogoče, povedal, da njena sorodnica Elizabeta “v svoji starosti” pričakuje otroka. – Janez Krstnik je umrl kot mučenec za resnico, ker je kralja Heroda grajal zaradi grešnega življenja.

V domžalski cerkvi Marijinega vnebovzetja je v četrtek zvečer, 23. junija 2022, potekala sveta maša ob slovesnem prazniku rojstva Janeza Krstnika. Mašo je daroval župnik mag. Klemen Svetelj, po sveti maši pa je pred paviljonom na trgu pred cerkvijo na Goričici potekal prvi glasbeni večer ob koncu šolskega in veroučnega leta.

Na glasbenem večeru so se predstavili nekateri domžalski veroučenci, ki pridno hodijo v glasbene šole in se učijo igranja raznih instrumentov. To so otroci staršev družinske kateheze, vključeni v družinski pevski zbor »Veseli Kristjani«, ki ob nedeljskih svetih mašah ob deseti uri vedno popestri sveto mašo s petjem ter spremljevalnim igranjem na razne instrumente.

Obiskovalci koncerta so bili deležni krajšega repertoarja njihovih zaključnih koncertov, ki so jih imeli v pomladanskem času. Aplavzi ob njihovem igranju so bili dovolj zgovorni, da jih farani podpirajo pri njihovem glasbenem ustvarjanju.

Avtor: Miro Pivar: Foto, video: Miro Pivar

Tagi