Na planini fletno je – Ples in glasba izpod kamniških planin

Vse, ki spoštujejo dediščino ohranjanja etnološkega izročila, so na posebnem večeru, ki je v razprodani dvorani Doma kulture Kamnik potekal v petek, 9. decembra 2022, skupaj z gosti navduševali člani Folklorne skupine Kamnik. Letošnja prireditev je imela rdečo nit na temo planin, zato so jo poimenovali »Na planini fletno je«. Obiskovalci so poleg pesmi in plesa videli prave pastirje z Velike planine, na projekcijskem platnu pa nekaj fotografij, ki so prikazovale vso njeno lepoto.

Tudi tokrat so se kamniški folklorniki spet potrudili in za obiskovalce prireditve izbrali folklorne skupine, katere so navdušile s svojim pestrim repertoarjem plesa in pesmi. Letos so se zavrteli in zapeli folklorniki iz Kamnika, Tolmina in Kranja, ansambel Viharnik pa je z nastopom še dodatno popestril večer. Enkratna prireditev s plesom, glasbo in petjem, obenem pa so si obiskovalci ogledali slovensko kulturno dediščino skozi kostumske podobe ter plesne nastope, kot so jih plesali nekoč.

V uvodu je obiskovalcem in folklornikom spregovoril župan Občine Kamnik Matej Slapar, ki je v dar prejel gorenjski lajbič. Povedal je, da je ponosen, da folklorniki iz Kamnika ohranjajo tradicijo plesa naših dedov in babic: »Ljubezen do svojega izročila, do lastnih plesov, do tistega, kar je samo naše in nima nihče drug, to drži naš narod pokonci. V zgodovini smo obstali zaradi tega, ker smo znali spoštovati tisto, kar je naše. Nenazadnje, folklora nosi pripadnostne kostume, ki predstavljajo našo kulturo, našo kulturno in oblačilno dediščino, ki jo vsako leto v Kamniku slavimo ob Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine. Uspešno še v nadaljnjih letih delovanja, Folklorna skupina Kamnik in hvala za ves vaš doprinos tudi pri Dnevu narodnih noš.«

Na projekcijskem platnu so prikazali fotografije Velike planine, zato so bili plesi videti kot nastopi v naravnem okolju. Ledino je na odru zaorala Otroška folklorna skupina Kamnik »Ta navihani«, ki so s spletom »Dobro delati prinaša srečo« navdušili občinstvo. Sledila je odrasla folklorna skupina Kamnik, ki je predstavila tri splete. Na začetku so prikazali splet »Na planini Lušno je«, po odplesanih prvih plesih drugih skupin še popolnoma nov splet »Ko pridejo pastirji s planine«, s katerim so predstavili tudi pastirje iz Velike planine. Na koncu pa so prikazali še zabaven in hudomušen splet »Kar godec zaigra, to Miha odplesat zna«.

Foklorna skupina Razor iz Tolmina je zaplesala »Plese z Posočja« ter »Plesi Šentviške planote in Cerkljanskega«. Folklorna skupina Ozare Kranj – skupina Furmani so v prvem delu z igranjem in pesmijo predstavili »Božično novoletno koledovanje na Kranjskem« v nadaljevanju pa še »Pesmi in viže Kranjskih furmanov«. Občinstvo je navdušil tudi ansambel Viharnik s tremi zaigranimi skladbami: »Zakladi narave«, »Ko v jutranjem soncu« in »Prva harmonika«.

Občinstvo je z zaključnimi besedami pozdravil predsednik Folklorne skupine Kamnik Janez Hribar, ki je povedal, da folklorni ples imeti rad, ni kar tako. »Potrebno je napraviti kar nekaj korakov, vaj in nastopov, še posebej pa druženja po nastopih. En samo plesalec ali član skupine ne pomeni nič. Le skupina je tista, ki lahko dobro in dolgoročno ustvarja in deluje. Menim, da se kamniška tradicija zlepa ne bo prekinila. Ob tej priložnosti se zahvaljujem Občini Kamnik in županu Mateju Slaparju za izkazano zaupanje, razumevanje in finančno podporo. Zahvaljujemo se vam za obisk naše prireditve. Vsako leto se trudimo, da vam je prijetno in lepo. Upamo, da ste uživali ob naših plesih, glasbi kot tudi v izboru gostujočih skupin. Če imate čas, željo in seveda voljo, se lahko tudi vi vključite v naše vrste. Vedno ste dobrodošli. A na koncu, kaj naj še rečemo. Leta je konec, kamniški folklorniki vam želimo vesel Božič in srečno Novo leto 2023. Se vidimo prihodnje leto. Poskrbeli bomo, da bo zopet kaj novega«.

V nadaljevanju so nastopajoči zapolnili oder ter z Avsenikovo »Na Golici«, ob vihranju slovenske in kamniške občinske zastave, zaključili to veličastno prireditev. Vodja prireditve je bil Darko Lešnjek, odličen scenarij je pripravil Aco Starin, za sceno in organizacijo pa je poskrbel Janez Hribar. Program so povezovali Martina Hlastec Vodlan, Aco Starin in Mira Osolnik.

Odlična prireditev, polna plesa, petja in igranja, je resnično navdušila obiskovalce, ki so vsak nastop nagradili z dolgim aplavzom.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi