Na OŠ Preserje pri Radomljah potekala zaključna prireditev Kulturna šola 2023

Osnovna šola Preserje pri Radomljah je leta 2021 prejela naziv najbolj kulturna slovenska šola leta. Gre za odlično šolo, ki spodbuja razvoj vrednot, saj šola sledi viziji vzgoje in izobraževanja srčnega, uspešnega in odgovornega učenca. Javni sklad RS za kulturne dejavnosti je projekt izpeljal že 16. leto zapored. Želijo, da bi bil projekt spodbuda za tiste šole, ki obšolskim kulturnim dejavnostim ne posvečajo dovolj pozornosti in priložnost, da bi imeli vsi učenci možnost izbirati med čim bolj kakovostnimi in raznolikimi kulturnimi dejavnostmi. Naziv naj kulturna šola, ki nosilcu daje priznanje in hkrati nalaga zavezo, je doslej prejelo že več kot 300 osnovnih šol.

Zaključna prireditev vsako leto poteka na šoli, ki je leto prej prejela naziv naj kulturna šola. V sredo, 11. oktobra 2023, je zaključna prireditev potekala v avli Osnovne šole Preserje pri Radomljah, ki je naziv najbolj kulturna šola prejela konec leta 2021. Ker je vmes posegla epidemija, zaradi tega takrat niso izvedli prireditve. Kulturna šola je projekt, primarno namenjen obšolskim dejavnostim s področja kulture v osnovnih šolah, ki ima jasen cilj –dvigniti kvaliteto in obseg aktivnega in pasivnega kulturnega udejstvovanja učencev in njihovih staršev, starih staršev ter mentorjev v sklopu obšolskih dejavnosti, ki niso del šolskega kurikula.

Prizadevanja gredo v smeri ustrezne kulturne vzgoje na osnovnih šolah, ustvarjalnost mladih na raznolikih umetnostnih področjih, podpiranje kakovostnih dosežkov ter skrb za izobraževanje udeležencev in mentorjev kulturnega udejstvovanja. Želja je, da vsaka šola postane žarišče kulturnih programov v lokalnem okolju z namenom promocije ustvarjalnosti, vseživljenjskega učenja in povezovanja. Kulturna šola načrtno torej povezuje kulturno in šolsko sfero, ki sta v procesu kulturne vzgoje in izobraževanja nepogrešljivi partnerici.

Zaključne prireditve kulturna šola leta 2023 so se poleg velikega števila staršev otrok ter prejemniki priznanj iz drugih slovenskih osnovnih šol, udeležili tudi dr. Tomaž Simetinger, pomočnik direktorja JSKD za posebne projekte, Klavdija Gregorin Štiftar, vodja JSKD OI Domžale, Matej Primožič, podžupan Občine Domžale, ravnateljica Osnovne šole Preserje pri Radomljah Jasna Korbar ter prejšnja ravnateljica Ana Nuša Kern, ki je leta 2021 prejela plaketo za naziv najbolj kulturna šola leta 2021.

Po zapeti Slovenski himni so nekaj besed o projektu spregovorili ravnateljica Osnovne šole Preserje pri Radomljah Jasna Korbar, Matej Primožič, podžupan Občine Domžale ter dr. Tomaž Simetinger, pomočnik direktorja JSKD za posebne projekte. Prijeten večer se je v dvorani nadaljeval s predstavo domačih šolarjev in učiteljev, ki so predstavili kolaž svojih izjemnih predstav, ki so jih prisotni na podelitvi ob koncu pospremili s stoječimi ovacijami.

Po predstavi sta dr. Tomaž Simetinger, pomočnik direktorja JSKD za posebne projekte ter Klavdija Gregorin Štiftar, vodja JSKD OI Domžale podelila nagrade. Nagrado za dosežke na medkulturnem povezovanju leta 2023 je prejela Osnovna šola Livada Ljubljana, za dosežke na področju literature za leto 2023 je priznanje prejela Osnovna šola Jožeta Hudalesa Jurovski Dol, na področju likovne vzgoje za leto 2023 je priznanje prejela Osnovna šola Franca Rozmana Staneta Maribor, za dosežke za medvrstne uprizoritvene dejavnosti za leto 2023 je priznanje prejela Osnovna šola Toneta Čufarja Maribor. Naj kulturna šola leta 2023 v kategoriji »male šole in podružnične šole« je postala Osnovna šola Raka, Naj kulturna šola leta 2023 v kategoriji »srednje velike šole« je postala Osnovna šola Vransko Tabor, Naj kulturna šola leta 2023 v kategoriji »velike šole« je postala Osnovna šola Loka Črnomelj. Naziv Naj kulturna šola leta 2023 pa je prejela Osnovna šola Vojke Šmuc Izola.

Po podelitvi priznanj in nagrad se je veselo dogajanje nadaljevalo v skupnih prostorih Osnovne šole Preserje pri Radomljah.

Prireditev si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi