Na nedeljo Svete Trojice v Domžalah potekal blagoslov koles

V nedeljo, 12. junija 2022, smo praznovali praznik Svete Trojice. Na ta dan se spominjamo skrivnosti Troedinega Boga. Danes je praznik Očeta, Sina in Svetega Duha. Med Očetom in Sinom je Sveti Duh vez, ki temelji na ljubezni. Težko je razumeti delovanje Troedinega Boga, toda med nami je vedno navzoč in to lahko opazimo na vsakem koraku. Jezus je učencem povedal mnogo stvari, vendar ga niso vedno razumeli ali so ga celo razumeli povsem napačno. Imel pa jim je povedati še veliko več, a se je zavedal, da še niso dovolj zreli in da morajo prej prejeti Svetega Duha in njegove darove. Učencem je zato razodel, da bo nadnje v prihodnosti prišel Duh resnice, ki bo oznanjal iz Jezusa samega in ga tako poveličal. Ob tem še poudari, da je sam popolnoma povezan z Očetom in da je njegovo, kar je Očetovo, zato jim lahko reče, da bo Duh jemal iz njegovega. Tako nam Jezus delno razodene skrivnost Svete Trojice, neobhodne povezanosti Očeta, Sina in Svetega Duha, ki je ljudje zaradi svojega omejenega umevanja nikdar ne bomo mogli v polnosti razumeti. Najboljša pot za sprejemanje in dojemanje skrivnosti Svete Trojice pa so vera, preko katere smo opravičeni, upanje, ki nikdar ne osramoti in ljubezen, ki nam je dana po Svetem Duhu in preko katere lahko začutimo, da smo Božji otroci in da nas tudi Bog ljubi.

Na praznik Svete Trojice je bilo slovesno tudi v domžalski župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja. Pri sveti maši ob 10. uri, ki jo je daroval župnik mag. Klemen Svetelj, je sodeloval zbor družinske kateheze pod vodstvom zborovodkinje Natalije Podjavoršek, na instrumentih pa so jih spremljali njihovi otroci ter še nekaj staršev iz družinske kateheze. Po sveti maši pa je pred domžalsko cerkvijo potekal še blagoslov koles, skirojev, poganjalčkov …

Nedelja Svete trojice je tista nedelja, ko imajo veroučenci zaključek veroučnega leta, župnik pa je pri pridigi spomnil na obiskovanje svetih maš tudi v času med počitnicami. Kamorkoli gremo na dopust, povsod, tudi v drugih državah, imajo cerkve in v njih svete maše. Pa še notranjost cerkve si takrat lahko ogledate, saj je vsaka cerkev drugačna, posvečena raznim svetnikom in tudi oltarji so po cerkvah iz kraja v kraj različni. Zato le izkoristite prijetno s koristnim z udeležbo svete maše in ogledom cerkva.

Skrivnosti že od nekdaj burijo človeško vedoželjnost, neizmerno željo, da ji pridejo do dna, da jo razkrijejo, predvsem pa, da jo razumejo, ker razumevanje stvari nam olajša življenje. Kjer pa so meje razumevanja mnogo prenizke, nam pomaga vera, ki je Božji dar vsem vedoželjnim ljudem. V veri najdemo oporo in varnost, da nekdo drug poskrbi za stvari, katerih mi ne razumemo. Mir in potrpežljivost, ki sta velika sadova vere, pa nam rojevata upanje, da kljub preizkušnjam vemo, da tam, tam na koncu našega bivanja, me čaka On; Oče, Sin, Sveti Duh.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi