Na misijonsko nedeljo v župniji Domžale potekalo srečanje ostarelih in bolnih

Vesoljna Cerkev se na misijonsko nedeljo zahvaljuje za te požrtvovalne ljudi. V nedeljo, 23. oktobra 2022, smo obhajali misijonsko nedeljo – svetovni misijonski dan pod geslom »Boste moje priče«. Celoten mesec oktober je posvečen misijonom. Takoj na začetku meseca, 1. oktobra, obhajamo god zavetnice misijonov sv. Terezike Deteta Jezusa in nato lahko cel mesec posvetimo misijonskim tematikam. Smo pa imeli na misijonsko nedeljo tudi srečanje ostarelih in bolnih župnije Domžale.

Pri sveti maši ob 10. uri je v cerkvi Marijinega vnebovzetja v Domžalah potekalo tudi srečanje ostarelih in bolnih iz domžalske župnije. Sveto mašo je ob somaševanju domžalskega župnika mag. Klemena Svetelja daroval msgr.  Miro Šlibar, dolgoletni bolniški duhovnik. Med sveto mašo je potekalo tudi bolniško maziljenje. Po maši pa je nato zunaj pred cerkvijo sledila še manjša pogostitev.

Na skupno misijonsko nedeljo so potekale svete maše, ko se vesoljna Cerkev zahvaljuje za te požrtvovalne ljudi. Veliko je še dežel na Zemlji, ki ne poznajo veselega oznanila, evangelija, in misijonarji z vsega sveta ga, polni sočutja, z delom in odrekanjem prinašajo naravnost do src ljudi, ki Boga iščejo. V nedeljo so bili k deseti maši povabljeni predvsem bolni in ostareli iz domžalske župnije. Nekateri so prišli sami ali s pomočjo sorodnikov, ki so jih pospremili na Goričico k Mariji vnebovzeti. Tam so se ji lahko izročili in prejeli bolniško maziljenje. Sodelavci Karitasa so po sveti maši pomagali vsem, ki so potrebovali pomoč. Pred paviljon z mozaikom patra Ivana Rupnika so jim postregli z napitki in prigrizki, vsi skupaj pa so si izmenjali veliko toplih in hvaležnih besed.

Sodelavci Župnijske karitas Domžale so s svojim delovanjem usmerjeni k dobrim delom. Pomoč nudijo starejšim, osamljenim in pomoči potrebnim oziroma tistim, ki so se znašli v kakršni koli stiski, bodisi v materialni, socialni ali duhovni. Njihova skrb je namenjena tudi bolnim in ostarelim. Večkrat na leto obiščejo tudi oskrbovance v Domu upokojencev Domžale, kjer jim popestrijo dan s pogovorom ali dobrim delom, skupaj z župnijo Domžale pa tam organizirajo tudi svete maše. Življenje piše različne zgodbe. Nekatere so srečne, vesele in polne radosti, spet druge žalostne, obdane z bridkostjo in osamljenostjo. Starost nam prinaša številne spremembe, ki so lahko vir različnim stiskam, tako telesnim kot duhovnim. Zato naj nas ob tem bodrijo besede matere Terezije: »Bolečina in trpljenje morata priti v naše življenje, vendar si zapomnite, da so bolečina, trpljenje in žalost samo Jezusov poljub – znamenje, da ste mu prišli tako blizu, da vas lahko poljubi.« In prav takšno srečanje nas lahko okrepi in utrdi v veri, da bomo laže nosili svoj križ z zavedanjem, da ga ne nosimo sami, ampak je z nami Jezus, ki nam ponuja svojo roko.

Zaradi revščine in majhnih možnosti izobraževanja ter zaradi korupcije so v deželah tretjega sveta, kjer delujejo misijonarke in misijonarji, življenjske razmere težke, zato je delo misijonarjev tako pomembno. Prebivalstvo s hvaležnostjo sodeluje z njimi, saj jim pomagajo predvsem pri izobraževanju in skrbi za preživetje. Odprtih je že kar nekaj vrtcev in šol, ki jih obiskujejo tako kristjani kot muslimani, ki se med seboj razumejo, se učijo solidarnosti in strpnosti. Misijonarjem pa brez zunanje pomoči, darovanja, zadanih ciljev ne bi uspelo izpeljati in uresničiti vsaj nekaj ciljev. Ne samo misijonarji, vsi se lahko čutimo nagovorjene, da pripomoremo k aktivnemu misijonskemu delovanju, da bi lahko kar največ storili v ta namen. Združeni v molitvi in z darovanjem se lahko zahvalimo in podpiramo te ljudi. Letošnje leto je posebej bogato z misijonskimi obletnicami. Mineva namreč 400 let, odkar je bila ustanovljena nekdanja Kongregacija za širjenje vere, 200 let od ustanovitve Družbe za širjenje vere in 100 let, odkar je bila ta družba, skupaj z Družbo svetega otroštva in Družbo svetega Petra apostola, povzdignjena v »papeško« družbo. Ustanoviteljica Papeške Družbe za širjenje vere (ki danes upravlja s svetovno misijonsko nabirko na misijonsko nedeljo) Pauline-Marie Jaricot je bila 22. maja v Lyonu razglašena za blaženo. Njeno bogato življenje bodo otroci spoznavali tudi preko letošnjega adventnega koledarja.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi