Na Krištofovo nedeljo potekal blagoslov vozil

Danes je v cerkvenem koledarju 17. navadna nedelja med letom – Krištofova nedelja, ko po cerkvah širom po Sloveniji poteka tudi blagoslov vozil. Blagoslov vozil je po vseh svetih mašah potekal tudi v župniji Domžale. Mi smo obiskali jutranjo sveto mašo, ki jo je v cerkvi Marijinega vnebovzetja v Domžalah daroval župnik mag. Klemen Svetelj. 

Duhovniki so pri svetih mašah blagoslavljali naša vozila (avtomobile, kombije, motorje, kolesa …) ministranti pa so delili Krištofove kartončke in nalepke, verniki pa smo ob tej priložnosti darovali za misijonska vozila. Preko misijonske vozniške akcije MIVA Slovenija pomaga slovenskim (in tudi drugim) misijonarjem v deželah tretjega sveta. Slovenski vozniki, zlasti tisti, ki se zatekamo k sv. Krištofu, in vsi vsakoletni darovalci za vozila naših misijonarjev v akciji MIVA Slovenija pa se ob letošnji Krištofovi nedelji še posebej veselimo. Dočakali smo že 35. obletnico te dobrodelne misijonske akcije. Po njeni zaslugi so naši misijonarji rešili že mnogo človeških življenj, lajšali stiske, lakoto, poskrbeli za vzgojo in izobraževanje, za delo in pridelek, verouk in zakramente, maševali in z besedo in zgledom pričevali za neskončno Božjo ljubezen do ljudi.

Naj vas geslo Mivine akcije »Moj dar Boga slavi za vse prevožene poti«, vsako leto spomni na lepe trenutke v vašem avtu in srečno prevožene poti. Obenem pa naj poživi vašo solidarnost s tistimi, ki jim bo vaš dar za misijonsko vozilo rešil življenje in vrnil zdravje, omogočil pot v šolo, do misijona, pripeljal misijonarja do ljudi, ki ga željno pričakujejo misijonarja, zvozil gradbeni material za cerkev, šolo, dispanzer. Naj vas akcija MIVA nagovori, da boste ob prošnji za srečno vožnjo z veseljem darovali tudi za misijonska vozila. Vsi smo danes še kako vezani na prometna sredstva. Krištofova nedelja nas vsako leto v juliju poveže v skupni molitvi in prošnji k nebeškemu Očetu, da bi nas vse na priprošnjo sv. Krištofa varoval pri vseh vožnjah na vseh poteh našega življenja. Vozniki, pa tudi drugi, ob tej priložnosti namenijo svoj dar za srečno prevožene kilometre. Kako mogočen je ta dar in kako rešilen za naše misijonarje in ljudi v tretjem svetu, zgovorno pričajo vozila, sad te akcije Miva.

Svetovni dan starih staršev in starejših med nami

Hkrati je današnja nedelja tudi svetovni dan starih staršev in starejših med nami, ki ga letos praznujemo drugič. Lani je namreč papež Frančišek sprejel odločitev, da se vsako leto četrta nedelja v juliju praznuje kot svetovni dan starih staršev in ostarelih, saj je ta nedelja blizu praznika Marijinih staršev Joahima in Ane, Jezusovih starih staršev. Letos je to v nedeljo, 24. julija, in sicer pod naslovom »Še v starosti rodijo sadove« (Ps 92,15).  Prav je, da se vsi skupaj zavedamo naših korenin, iz katerih izhajamo in rastemo ter smo Bogu hvaležni zanje! V svoji poslanici za ta dan je papež Frančišek zapisal, da »staranje ni kazen, ampak blagoslov«. Zato se ostareli ne smejo omejiti zgolj na opazovanje dogajanja v svetu ali se umakniti iz njega. Poudarja, da jih čaka novo poslanstvo, in jih poziva, da se dejavno vključijo v »duhovno revolucijo nežnosti« v tem svetu, ki doživlja hude preizkušnje.  Papeževa želja je, da ta dan oznanimo in praznujemo v župnijah in skupnostih, »da ne bi nihče tega dne preživljal v samoti«. 

Na spletni strani Katoliške cerkve pa je napisana odlična molitev za drugi svetovni dan starih staršev in ostarelih – 24. julij 2022.

Zahvaljujem se ti, Gospod,
za blagoslov dolgega življenja,
da vedno daješ obroditi sadove tistim,
ki se zatekajo k Tebi.
Odpusti, o Gospod,
mojo ravnodušnost in razočaranje,
toda ne zapusti me,
ko mi upadajo moči.
Uči me gledati z upanjem
v prihodnost, ki mi jo daješ,
na poslanstvo, ki mi ga zaupaš,
da ti bom brez konca prepeval hvalnice.
Naredi me za nežnega obrtnika
Tvoje revolucije,
da bom z ljubeznijo čuval svoje vnuke
in vse male, ki iščejo zavetje pri Tebi.
Varuj, o Gospod, papeža Frančiška
in nakloni svoji Cerkvi,
da bo svet rešila osamljenosti.
Vodi naše korake na pot miru.

Amen.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi