Na koncertu v Ihanu prisluhnili najlepšim melodijam

V soboto, 18. februarja 2023, je v dvorani Gasilskega doma v Ihanu potekal prelep koncert, ki ga je pripravila Banda citrarska, ki deluje v okviru Kulturnega društva Ihan. Piko na “i” je koncertu pridodal odličen tenorist in pevski pedagog Klemen Torkar.

Banda citrarska je s Klemnom Torkarjem polno dvorano občinstva popeljala na glasbeni sprehod, saj smo lahko prisluhnili sakralni glasbi, klasičnim melodijam, popevkam ter večnim citrarskim melodijam in slovenskim ljudskim pesmim. Koncert, ki ga je v Ihanski dvorani že marsikdo pogrešal, je odlično uspel, kar so obiskovalci nagradili z dolgimi aplavzi. V uvodu v koncert je obiskovalce pozdravila predsednica Kulturnega društva Ihan Klavdija Gregorin Štiftar ter se vsem zahvalila za tako velik obisk njihovega koncerta.

Citrarska skupina Kulturnega društva Ihan, Banda citrarska deluje od jeseni 2014 in združuje osem zagnanih mladih citrarjev. Od samega začetka delujejo pod umetniškim vodstvom prof. Petra Napreta, ki prispeva tudi večino glasbenih priredb. Lotevajo se raznovrstne glasbe; od zanimivih priredb ljudske, filmske in sakralne glasbe, do večnih citrarskih melodij in nepozabnih velikanov klasične glasbe. Za njimi je množica nastopov in samostojnih koncertov. Izjemno so ponosni na samostojne koncerte v Baročni dvorani Radovljiške graščine, koncert v okviru citrarskega abonmaja v Žalcu ter že tradicionalni koncert Mariji, s katerimi so do sedaj gostovali že v več kot dvajset cerkva širom Slovenije. Lani so prejeli nagrado Občine Domžale za prispevek k pestrosti kulture. Stalni gost njihovih koncertov je tenorist Klemen Torkar.

Klemen Torkar je odličen tenorist, pevski pedagog in avtor opernih pravljic. Študij petja je zaključil na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Matjaža Robavsa in prof. Pije Brodnik. V zadnjih desetih letih je na odru SNG Opera in balet Ljubljana in Maribor, pod okriljem Slovenskega komornega glasbenega gledališča v produkciji KCJT Novo Mesto in pod taktirko svetovno priznanega dirigenta Georgea Pehlivaniana poustvaril več ko 30 liričnih in karakternih tenorskih opernih vlog. S sopranistko Evo Černe Avbelj skrbi za kulturno vzgojo na področju opere z opernimi pravljicami, s katerimi gostujeta po slovenskih šolah. Njegove učenke in učenci pevsko bogatijo nekatere ansamble in pevske zbore doma in v tujini.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi