Na Hribarjevem večeru v Trzinu se je prepletala pesem, glasba in ples

V organizaciji Kulturnega društva Ivan Hribar Trzin je v soboto, 22. oktobra 20222, v Kulturnem domu Trzin potekal peti Hribarjev večer, na katerem se je prepletala pesem, glasba in ples, obudili pa so tudi spomin na najbolj znanega krajana in zaslužnega ljubljanskega župana Ivana Hribarja. Scenarij za lep kulturni dogodek je pripravila Štefka Prelc, program pa je povezovala Meta Selan.

Na prireditvi so nastopili Mešani pevski zbor Ivan Hribar Trzin, Sorški orgličarji, Cerkljanski gavnarji in Kulturno društvo Folklora Cerklje. Pokrovitelj prireditve je bila Občina Trzin. Petega Hribarjevega večera se je udeležilo lepo število obiskovalcev, med katerimi so bili tudi Peter Ložar, župan Občine Trzin, Franc Čebulj, župan Občine Cerklje na Gorenjskem in Tone Peršak, pisatelj in nekdanji župan Občine Trzin.

Hribarjev večer je postala že tradicionalna trzinska prireditev, saj je letos potekal že petič. Začetki segajo v čas ustanovitve Kulturnega društva Ivan Hribar Trzin, ki od leta 2017 skrbi za prepoznavnost trzinskega rojaka Ivana Hribarja. V okviru kulturnega društva delujejo Mešani pevski zbor Ivana Hribarja, Ženski pevski zbor Trzinke, Moški pevski zbor Ivan Hribar, ljubitelji recitacij in ljubitelji glasbenih plesnih kreacij.

Mešani pevski zbor Ivan Hribar Trzin, ki je nastopil na Hribarjevem večeru, se je rodil med korono. Skupaj zbor šteje 27 pevcev. V takšni zasedbi se bodo predstavili prvič. S tem je zaključen 5 letni plan njihovega društva, da morajo imeti tudi močan mešani pevski zbor. V tem trenutku se spopadajo z domoljubnimi pesmimi in popevkami. Pevci in pevke so zelo motivirani za tako sestavo zbora. To se kaže tudi na vajah z veliko potrpežljivostjo. Vaje potekajo ob sredah med 17. in 19. uro v Kulturnem domu Trzin. Njihov zborovodja je Primož Leskovec. Med prepevanjem zbora, je nastopilo tudi nekaj recitartork iz njihovih pevskih vrst. V eni od pesmi je zbor spremljal mladi harmonikar Blaž Klopčič.

Strast Sorških orgličarjev, ki so nastopili v nadaljevanju, so ustne harmonike oziroma orglice, kot jim ljudsko pravijo. Orglice veljajo za ljudsko glasbilo, ki imajo odličen zven, podoben harmoniki frajtonerci, v orglice pa se zrak piha z usti, s premikanjem levo desno pa zvišujejo ali znižujejo tone. Zaigrali so kar nekaj skladb na različno velike orglice, zvenu orglic pa so dodali tudi zven tamburice.

Daniela Močnik iz Kulturnega kluba Liberius iz Cerkelj, ki je odlična poznavalka cerkljanskih mož, med njimi tudi Ivana Hribarja, je spregovorila nekaj besed o velikem možu Ivanu Hribarju, njegovem življenju na Cerkljanskem, kjer je imel veliko hišo, svojo vetrnico za vodovod, ki je polnila tudi bazen, pa tudi o predanem sadjarjenju, saj je imel na vrtu okoli tisoč sadnih dreves. Slišala se je tudi beseda o usodi Hribarjeve hiše, ki je sedaj muzej, drevesnica z sadjem pa je izginila, saj so na njenem mestu postavljene hiše.

Sledil je nastop Kulturnega društva Folklora Cerklje. V folklorni skupini Folklora Cerklje ohranjajo kulturno dediščino v plesih, pesmih ter običajih. Njihova folklorna skupina deluje že 17 leto, sestavljajo jo v večini sami upokojenci, le godci in mentor nižajo povprečje starosti. V plesni, godčevski, pevski in recitatorski sekciji deluje 24 članov in v sekciji narodnih noš 10 članov. Plešejo v glavnem gorenjske plese, posegli pa so tudi v izročilo Štajerske in Prekmurja. Veliko nastopajo na različnih prireditvah v občini Cerklje in tudi v krajih izven občine. Vsako leto organizirajo samostojne folklorne večere z naslovom Večer folklore in folklorni festival Zapojem, zaukam, dekleta zasukam. Pripravljajo tudi samostojne literarne večere z ljudskim petjem. Za potrebe turizma na Krvavcu, redno nastopajo v sodelovanju z domačimi gostinci v projektu Večerja na zajli. Skupino strokovno vodi umetniški vodja Miran Murnik, ki je tudi avtor nove plesne koreografije in priredb že znanih spletov, katerih avtor je bivši umetniški vodja Brane Šmid, glasbene priredbe pa izvajajo godci Janez Kalan, Matija Koritnik in Franc Urbanec. Organizacijsko društvo vodi predsednica Irena Naglič. S folklorno skupino so gostovali že v Litvi, na Češkem, v Avstriji, v Italiji, na Hrvaškem, v Bosni, v Makedoniji in v Albaniji.

Po folklornem nastopu so na ljudske instrumente zaigrali Cerkljanski gavnarji, ki prihajajo iz vrst Kulturnega društva Folkora Cerklje.

S Cerkljanskimi gavnarji se je tudi zaključil peti Hribarjev večer. Kulturno društvo Ivan Hribar se je ob tej priložnosti zahvalilo vsem izvajalcem večera, kakor tudi obiskovalcem za bučne aplavze in podporo njihovemu ohranjanju spomina na Ivana Hribarja.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi