Na Homcu s prireditvijo in razstavo obeležili 30-letnico samostojne Slovenije

Vsako leto se pod homško lipo samostojnosti že tradicionalno zbirajo domoljubi in tisti, ki jim Slovenija pomeni veliko, kjer praznujejo, obujajo spomine in oblikujejo načrte za prihodnost. Letos je praznovanje še toliko bolj veselo, saj jim je po letu dni iskanja nasmehov v očeh zaradi korona krize, omogočeno to pomembno 30-letnico države obeležiti skupaj, drug ob drugem.

Prireditev je potekala v četrtek, 24. junija 2021, zbrala pa se je množica domačinov, ki so prisostvovali kulturnemu programu ter besedam slavnostnega govornika, ki ni skoparil z razočaranjem nad tem, kar se zadnja leta dogaja z našo Slovenijo. V kulturnem programu, ki ga je povezovala skavtinja iz Stega Homec Ana Marinko, je akademijo popestril Mešani pevski zbor Klas Groblje pod vodstvom Roka Rekarja, ki je s svojimi domoljubnimi pesmimi poskrbel, da je bil predvečer praznika še bolj slavnosten. Pozdravni govor sta imela Marjeta Rode, predsednica KS Homec – Nožice in Janez Hribar, predsednik KS Preserje. Prireditve se je udeležila tudi podžupanja Občine Domžale mag. Renata Kosec.

Trideset let mineva od trenutka, ko so se v marsikatero slovensko srce prikradla čustva – veselje nad končno priborjeno samostojnost, strah pred oklepniki, ki so krenili proti nam, ponos, pogum in odločnost, da se samostojni Sloveniji ne mislimo kar tako odpovedati. Tako so se dolgoletne sanje mnogih začele uresničevati. Vsaka odločitev v zgodovini je vplivala na to, da lahko danes stojimo skupaj in praznujemo tudi pesmi, ki opisujejo slovensko zemljo ter naš rod.

Slavnostni govornik je tokrat bil publicist in novinar Matjaž Brojan, ki je v govoru poudaril pomen osamosvojitve, da je domovina srečna in srčna. Besedi, ki nista prazni besedi, temveč je preplet lepih čustev, ki nam jih je z domovino dal in pomagal oživeti stvarnik, ko nas je postavil na najlepši košček sveta, saj je že Ivan Cankar v kurentu napisal o kraju s prgišče lepote, kjer smo mi doma. Je pa bil zelo kritičen do dogajanja v zadnjih letih. V zadnjem času se na veliko pozablja na Trubarja, Bohoriča, Plečnika, Cankarja, Maistra, Jakoba Aljaža in mnoge druge, ki so živeli te sanje. Pred tridesetimi leti smo to dosegli. Srčno predvsem pa srečno. Pa si dosegel Slovenec ta cilj? Si svoj gospodar na svojem? Edini, ki je ta cilj dosegel, je bil poenoten slovenski narod, ne pa oni, ki se drenjajo, kdo je bolj zaslužen za to … Imamo deset veteranskih združenj, raznih drugih zaslugarjev, na državnih proslavah pa se drenjajo v prvih vrstah ravno tisti, ki so bili proti osamosvojitvi. Dobro pa je to, da zgodovina ne pozablja in se bo čez trideset ali petdeset let vedelo, kdo je bil za in kdo je bil proti. Za kulturo so skrbeli nespoštljivo. Poglejte samo Brižinske rokopise. Nepojmljivo pa je, da v maturitetnem gradivu zaživijo dela človeka, ki je prišel od drugod, ki je etablirani avtor zdajšnjega časa. Maturanti prebirajo letos delo tega človeka. Delo, ki je napisano deloma v ne našem jeziku, polnim najgrših pocestnih izrazov dotikajočih se največ spodnjih pritiklin tako ženskega kot moškega telesa. Naj bo to mladim estetska in sporočilna popotnica za začetek zrelega življenja?

Celotnemu govoru Matjaža Brojana lahko prisluhnete v zgornjem videu.

Ob letošnjem jubileju, so po celotni državi organizirani različni projekti in pobude, s katerimi lokalne skupnosti, podjetja in organizacije obeležujejo 30-letnico samostojne Slovenije. V nekdanji osnovni šoli na Homcu je ob tej priložnosti na ogled likovna razstava z naslovom BUBE, slikarke Laure Ličer, na katero so obiskovalci po koncu slovesnosti lepo povabljeni. Na prostoru pri stari šoli so ob druženju homški skavti zakurili manjši kres, ki so ga nadzorovali homški gasilci.

Prireditev ob 30. jubileju naše domovine so organizirali KS Homec – Nožice, KS Preserje, Župnija Homec, Župnijska Karitas Homec, KD Jože Gostič Homec, Skavtski steg Homec, PGD Homec, ŠD Preserje in ŠD Homec.

Pred 30. leti so bile dovoljene sanje. V kolikšni meri smo jih uresničili? Za začetek jih gotovo lahko začne uresničevati vsak pri sebi, in v svojem domačem okolju. Verjamemo pa, da si skupaj želimo, da bi svobodno sonce še naprej sijalo nad to deželo in na ta svet ter da bi svobodna pesem preglasila grmenje topov jeze, sovraštva in nerazumevanja.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi