Na gradu Tuštanj zazvenel 35. jubilejni koncert Upokojenskega pevskega zbora Moravče

Pevke in pevci Upokojenskega pevskega zbora Moravče gojijo in ohranjajo slovensko ljudsko izročilo že pozabljenih ljudskih pesmi. Zbor združuje veselje do petja, medsebojnega druženja in odnos do naše kulturne dediščine, da te pesmi ne bi odšle v pozabo. Pevke in pevci tretjega življenjskega obdobja po svojih najboljših močeh ustvarjajo in prispevajo svoj delež h bogati in pestri ponudbi, ki v občini Moravče deluje na področju ljubiteljske kulture.

Jubilejni koncert je potekal v idiličnem gradu Tuštanj v soboto, 18. junija 2022. Že takoj v začetku so obiskovalce prireditve 35. jubilejnega koncerta Mešanega pevskega zbora Moravče pevke in pevci pozdravili s pesmijo »Drevi pa grem na vas«. Koncerta se je udeležilo lepo število obiskovalcev, med njimi tudi župan Občine Moravče dr. Milan Balažic, predstavnik Območne izpostave JSKD Matjaž Bizilj, predstavniki društev ter Alojzij Štefan, prvi mentor Upokojenskega pevskega zbora Občine Moravče. Upokojenskemu pevskemu zboru se je s petjem pridružil tudi Moški pevski zbor Kulturnega društva Tine Kos Moravče. Oba zbora vodi Milan Kokalj. Prireditev je povezovala Klara Zupančič.

 

Upokojenski pevski zbor Moravče izvaja različne zvrsti glasbe, saj so obiskovalci na koncertnem večeru slišali narodno in ljudsko pesem, narodno – zabavno pesem in skladbe slovenke popevke iz zlatih šestdesetih let. V prvem delu so obiskovalci slišali lepo ljudsko pesem. Zbor je na harmoniju spremljal Dominik Štefan. Nadaljevali so s skoraj ponarodelimi skladbami iz sveta narodno – zabavne glasbe. Tako, kot se spreminja svet, se spreminja tudi glasba. Pred mnogimi leti so bile melodije drugačne, več je bilo poudarka na dobrem besedilu, odnosu do domačega kraja in ljudskega izročila. V drugem sklopu pesmi so se pevkam in pevcem, da bi pesmi zvenele bolj avtentično, pridružili Klemen Logaj na harmoniki, Gašper Kokalj, na basu, Tomaž Vavpetič na trobenti ter mentor in vodja Milan Kokalj na kitari.

V nadaljevanju se je izkazal ženski del upokojenskega zbora, kjer so zapele znano Avsenikovo pesem »Sanjam o domovini«. Ob tej skladbi se je glasbenicam pridružil na trobenti Tomaž Vavpetič. V nadaljevanju koncerta so pevkam in pevcem pustili malo predaha. Sledil je namreč nastop glasbenih gostov in pevskih prijateljev Moškega pevskega zbora Kulturnega društva Tine Kos. Zbor deluje že več kot 60 let in je prvi pevski zbor v Moravčah ter moravški dolini. Pevski zbor je prevzel zdajšnji mentor Milan Kokalj po Miru Capudru, ki je dolga leta vodil zbor in bil tudi njegov ustanovitelj. Moški zbor še vedno goji ljubezen do zborovskega petja in tako ohranja tradicijo ljubiteljske kulture na področju pevske dejavnosti.

Med koncertom je član sveta JSKD Matjaž Bizilj pevkam in pevcem Upokojenskega pevskega zbora Moravče podelil priznanja in Gallusove značke za 5 let, 10 let, 15 let ali več let dela na področju ljubiteljske kulture, župan Občine Moravče dr. Milan Balažic pa je vsakemu podaril rdeč nagelj.

V zadnjem sklopu jubilejnega koncerta pa so obiskovalci prisluhnili skladbam iz sveta slovenske zabavne glasbe. Pevci in pevke pravijo, da so zelo hvaležni in veseli, da lahko hodijo na vaje, veselo prepevajo in se družijo. Zato v njihovem programu nikoli ne manjka skladb, ki potrjujejo to voljo.

Ta večer je pevkam in pevcem veliko pomenil, skupaj z gosti in obiskovalci pa so ga doživeli zelo lepo. Zahvalili so se vsem, ki so pomagali pri organizaciji koncerta: Občini Moravče in županu dr. Milanu Balažicu, podjetju Nakovalo d. o. o., Javnemu skladu RS za kulturne dejavnosti, Petru Pirnatu za uporabo grajskega atrija in Cvetličarni Urška iz Izlak. Za zaključek je nekaj besed spregovoril tudi predsednik zbora Pavle Puhan ter se v imenu zbora zahvalil vsem obiskovalcem, ki so se udeležili jubilejnega koncerta.

Koncert so zaključili s hvalnico domovini, naši Sloveniji, ki naslednji teden praznuje 31. rojstni dan, in sicer s pesmijo »Ljubim te, Slovenija«.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi