Na Goričici z mašo in slavnostno akademijo obeležili dan državnosti

Na predvečer dneva državnosti je v cerkvi Marijinega vnebovzetja na Goričici v Domžalah potekala sveta maša, po maši pa se je odvil kulturni dogodek, ki je zbrani množici faranov ogrel srca. Tudi lepo vreme je pripomoglo k slavnostnemu vzdušju ob godu Janeza Krstnika in praznika Srca Jezusovega na predvečer dneva državnosti. Na slavnostni akademiji je zbrane nagovoril gost Marcos Fink, slavni bas baritonist in veliki domoljub. Slovesno so dvignili zastavo, zapeli himno, prižgali kres, ob koncu programa pa se še podružili.

Sveta maša je potekala v cerkvi, kjer je med pridigo domžalski župnik mag. Klemen Svetelj poudaril pomen praznika: »Praznik Srca Jezusovega obhajamo na drugi petek po prazniku svetega Rešnjega telesa. Nekoč je bila to osmina telovskega praznika. Kot je Telovo na poseben način ponovitev velikega četrtka, je praznik Srca Jezusovega ponovitev velikega petka. S praznikom Jezusovega Srca se spominjamo, da je Jezus iz neskončne ljubezni do ljudi šel v smrt na križu, da bi nas rešil greha in večne smrti. Jezusovo srce je tako simbol tiste večne Božje ljubezni. Je pa tudi predvečer dneva državnosti, zato se tu spominjajmo prizadevanj naših prednikov za samostojno državo in glejmo tudi naprej, da bo našim zanamcem v tej državi lepo. In spominjajmo se žrtev, ki so za samostojno državo dali največ – svoja življenja.«

Med sveto mašo je pel cerkveni Mešani pevski zbor Župnije Domžale ter s petjem polepšal praznovanje. Zbor je vodila Ksenija Kozjek, na orgle jih je spremljal Janez Kozjek.  Pri večerni sveti maši so gostili Marcosa Finka, slavnega bas baritonista in velikega domoljuba, ki je zapel skupaj z zborom.

Po sveti maši pa je pred cerkvijo potekal kulturni program, kjer so pevci in pevke cerkvenega mešanega pevskega zbora zapeli slovensko himno, odrasli domžalski skavt Brane Bitenc pa je ponosno dvignil slovensko zastavo na drogu. Zagorel je tudi kres, ki ga je pripravil in tudi prižgal Cene Jagodic. Zbor je vodila zborovodkinja Ksenija Kozjek, Janez Kozjek pa je povezoval kulturni program ter vodil pogovor z Marcosom Finkom, ki je z zborom tudi zapel.

Marcos Fink, poustvarjalec samospevov in iskani oratorijski pevec je bil rojen v slovenski družini v Argentini, kot koncertni pevec se je izpopolnil v Londonu, nato pa se je zaposlil kot solist Deželne opere v Salzburgu, za tem pa je živel in delal v Sloveniji kot samostojni ustvarjalec. Gostoval je po uglednih opernih hišah po Evropi, na Japonskem in v Avstraliji. Marcos Fink je prejemnik številnih nagrad, tudi nagrade Prešernovega sklada. Zelo zanimivo ga je bilo poslušati govoriti o domoljubju argentinskih Slovencev, o vzgajanju, delu in življenju v Argentini, o ohranjanju slovenskega jezika pa tudi o tistih težkih časih, ko so ljudje po koncu druge svetovne vojne množično zapuščali domača slovenska ognjišča, za sabo puščali starše in sorodnike ter se podajali v neznano čez »lužo«.

V soboto pa praznujemo praznik Marijinega brezmadežnega srca in dan državnosti. Pokažimo tudi navzven naš odnos do domovine Slovenije in bodimo ponosni nanjo!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi