Na Goričici s kulturno prireditvijo obeležili 30-letnico samostojnosti Slovenije

V četrtek smo praznovali praznik rojstva Janeza Krstnika. Najprej je potekala sveta maša za domovino, po njej pa je pred cerkvijo ob 30-letnici samostojnosti Slovenije sledil še krajši kulturni program s slavnostnim dvigom slovenske zastave, zagorel pa je tudi kres. Gostja prireditve je bila Dušica Kunaver, s katero je potekal zanimiv pogovor.

V četrtek, 24. junija 2021, je na novi ploščadi pred cerkvijo Marijinega vnebovzetja v Domžalah potekala kulturna prireditev, ki so jo v župniji Domžale pripravili ob 30-letnici samostojne države Slovenije. V kulturnem programu je nastopil cerkveni mešani pevski zbor župnije Domžale pod vodstvom zborovodkinje Ksenije Kozjek, Danica Huth pa je prebrala nekaj besed o Ivanu Cankarju, ki je že pred 110 leti hlepel po samostojni Sloveniji, kar je veliko pisal in s svojimi izjavami marsikaterega nasprotnika spravljal ob živce. Zbor je zapel kar nekaj domoljubnih pesmi, vmes so prižgali kres na Goričici.

Sledil je pogovor z gostjo kulturnega večera Dušico Kunaver, samostojno kulturno publicistko, profesorico angleščine in ruščine v pokoju, zbirateljico ljudskega izročila in etnološkega gradiva, avtorico in izdajateljico poljudnoznanstvenih in leposlovnih knjig ter pedagoških priročnikov. Pogovor je vodila Marjeta Likar. V pogovoru sta se dotaknili stanja kulture v današnjem času, seveda ni manjkalo besed o starodavnih zgodbah, saj je gostja večera znana kot zbirateljica ljudskega izročila in etnološkega gradiva, ki jih je izdala v veliko knjigah in brošurah.

Janez Kozjek, ki je povezoval program, je podal tudi nekaj misli o Sloveniji. »Kaj praznovati, kako praznovati, ali sploh praznovati … Ni vredno, premalo je bilo žrtev … To ni tisto, kar smo želeli … Takšni in podobni pomisleki se v teh dneh množijo po družbenih omrežjih in s tem bolj ali manj dosegajo svoj namen, ljudem zmanjšati pomen praznovanja tako pomembne obletnice, kot je 30-letnica ustanovitve lastne države. Čas bo pokazal, kdo je držal fige v žepu, kdo pa je imel resnično zasluge, da imamo svojo državo. Dotlej pa praznujmo. Praznujmo, kar se da slovesno to uresničitev sanj mnogih rodov naših prednikov. Le kaj bi porekli Trubar, Prešeren, Slomšek in številni drugi veliki možje našega naroda ob nerganju nekaterih, ki jim odsotnost oblasti pomeni življenjsko katastrofo. Z Božjo pomočjo se je zgodilo, da praznujemo že trideseto letnico svoje države. Naj končno pomlad pride v našo deželo. Dvignimo zastave, bodimo ponosni, veseli in navdušeno zapojmo naše pesmi, kjerkoli že bomo. Praznujmo in se veselimo.«

Kres je gorel, zastave so plapolale v vetru, sonce pa je počasi tonilo za hribe, zato se je oglasila še veličastna pesem »Oj Triglav moj dom«, ki jo je veter ponesel med bližnje hiše, med domače domoljube.

Danes je praznik: Slovenija praznuje 30 let. Čestitke za praznik.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro in Simona Pivar

Tagi