Na adventnem venčku smo prižgali drugo svečo, ki simbolizira mir

Minulo nedeljo se je začel adventni čas in s tem priprava na praznik Jezusovega rojstva. Vsi smo povabljeni, da se ob adventnem venčku kot družina zbiramo, molimo in se pogovarjamo. Danes, na drugo adventno nedeljo, na adventnem venčku prižgemo drugo svečko ter s tem »Lučko za MIR«. Plamen nove svečke naznanja naš nov korak k srečanju z njim, ki je pot, resnica in življenje. V naša srca prinaša mir s katerim je Jezus tolikokrat blagoslavljal: »Mir vam bodi!« Zgodilo se bo, vendar je potrebno storiti, kot je oznanjal Janez Krstnik: »Spreobrnite se, kajti približalo se je nebeško kraljestvo!« Gospod, ki si Emanuel-Bog z nami, prosimo, poživi nam vero vate in daj, da ne bomo preslišali glasu s katerim nas kličeš k sebi.

Za naš portal smo na drugo adventno nedeljo posneli jutranjo sveto mašo, ki je potekala v cerkvi Marijinega vnebovzetja v Domžalah. Da je bila maša še bolj slavnostna so poskrbele pevke in pevci cerkvenega mešanega pevskega zbora Župnije Domžale pod vodstvom zborovodkinje Ksenije Kozjek in organista Janeza Kozjeka. Sveto mašo je daroval duhovni pomočnik v Župniji Domžale Andrej Svete.

Evangelij na drugo adventno nedeljo nam govori: »Tiste dni je nastopil Janez Krstnik in v Judejski puščavi oznanjal z besedami: »Spreobrnite se, kajti približalo se je nebeško kraljestvo! To je tisti, o katerem je bilo rečeno po preroku Izaiju: Glas vpijočega v puščavi: ›Pripravite Gospodovo pot, zravnajte njegove steze!‹ Janez je nosil obleko iz kamelje dlake in usnjen pas okoli ledij. Hranil se je s kobilicami in z divjim medom. Tedaj so prihajali k njemu ljudje iz Jerúzalema in iz vse Judêje in iz vse pokrajine ob Jórdanu. Dajali so se mu krstiti v reki Jórdan in priznavali svoje grehe … Jaz vas krščujem z vodo, da bi se spreobrnili; toda on, ki pride za menoj, je močnejši od mene in jaz nisem vreden, da bi mu prinesel sandale. On vas bo krstil s Svetim Duhom in z ognjem.« (Mt 3,1-12)

Adventni čas nas vabi, da se potrudimo in čim bolje pripravimo na prihod božjega Sina. Naj bomo budni, da pravočasno pričakamo gospodarja, da lahko prejmemo neštete darove. Vabi nas k dobrodelnosti in odprtosti za druge. Če želite, lahko daste adventnemu času čisto osebni poudarek. Odločite se na primer, da boste v tem času prebrali kako duhovno knjigo ali pa premišljevali o kaki posebni temi, ki vas morda še posebej zanima. In če se hočete izogniti stresu, se odločite za nekaj čisto, čisto majhnega, morda za majhno simbolično dejanje: prižgite sami zase svečo ali preberite pesem iz pesmarice. Redno molite svojo najljubšo molitev. Ali pa se odločite, da boste iz Svetega pisma prebrali kaj natančno določenega. Saj gre vendar le za štiri tedne – vaši osebni poudarki lahko v predbožičnem vrvežu ustvarijo povsem drugačno vzdušje od tistega, ki ga vsiljuje okolje. Tudi glasba lahko vabi k temu, da prisluhnemo vmesnim tonom naše resničnosti: izberite si nekaj malega za svoj osebni advent; to vam bo pomagalo, da ne boste omagali v omami predbožičnega časa.

Spet je advent … Želimo vam, da iz tega naredite najboljše zase. Gotovo je čas adventnega praznovanja tudi peka peciva, nakupovanje in priprava. A je tudi čas pričakovanja:  pričakovanja, da bo prišlo še več in pričakovanja, da pride On …

Ob koncu jutranje svete maše je zbor zapel še pesem »Še na mnoga leta«, namenjena duhovnemu pomočniku Andreju Svetetu ob nedavnem rojstnemu dnevu in godu. Še na mnoga leta Andrej Svete.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi