Mladinski literarni festival Bralnice pod slamnikom je v polnem teku

V okviru festivala, ki ga organizira Miš založba, veliko dogodkov poteka tudi v Knjižnici Domžale, ki je soorganizator festivala že od samega začetka.

Trenutno v Domžalah in enotah knjižnice potekajo zaključne prireditve v okviru Pravljičnega palčka, projekta družinskega branja. Najmlajši nas obiščejo v knjižnici, prisluhnejo pravljici in se udeležijo ustvarjalne delavnice. Letos je v okviru festivala, ki ga sofinancirata Javna agencija za knjigo RS in Občina Domžale, izšla slikanica Ne pozabi na naslov!. Otroci prejmejo tudi bralno priznanje. Ob obisku v knjižnici si lahko ogledajo tudi razstave izdelkov, ki so nastali ob projektu.

Ustvarjalci slikanice Ne pozabi na naslov! so nam predstavili slikanico kar tu, v knjižnici. Obiskali so nas Zajčki iz Vrtca Urša in skupaj smo prisluhnili avtorici Gaji Kos, urednici Tini Bilban in kukali pod prste ilustratorja Jake Vukotiča. Za vse tiste, ki se niste srečali z ustvarjalci, pa so pripravili kratek posnetek s predstavitvijo nagajive slikanice.

V tem tednu je potekala tudi zanimiv predstavitev in znanstvena delavnica, ki je nastala v okviru Otroškega programa Vodnikove domačije (produkcija Zavod Divja misel) v sodelovanju z založbo Miš, Knjižnico Domžale in festivalom Bralnice pod slamnikom. Nove stvari, sploh če so nekvalitetne, hitro postanejo odvečna stara šara. Zakaj se vse tako hitro stara? In ali je sploh mogoče zaustaviti proces razpadanja? Razburljivo knjigo Zatipk in Flek avtorjev Tomáša Končinskega in Barbore Klárove je učencem ob projekciji predstavila Maša Jazbec. Potem so skupaj s Sebastjanom Kovačem in Klaro Jurečič iz Znanstvene redakcije Radia Študent na znanstveni delavnici spoznavali procese staranja, razpadanja, trohnenja in packanja. Sodelovali so učenci 3. razreda OŠ Venclja Perka.

Kot vsako leto, pa smo tudi letos v okviru festivala gostili člane društva Ambasadorji nasmeha. Obiskali so nas učenci OŠ Roje in skupaj s kužkom smo izvedli Bralne tačke – beremo kužku. Vodnica Irena je tokrat pripeljala Ronija, ki nam je pokazal tudi nekaj trikov. Otroci so v družbi kosmatinca zelo uživali in božali njegovo mehko dlako.

Bralnice pod slamnikom tudi letos ponujajo ogromno dogodkov in vabimo vas, da se pridružite!

Knjižnica Domžale

Tagi