Mi k`r ne mor`mo verjet`, da imamo že 20 let!

Otroška folklorna skupina KD Domžale v letošnjem letu praznuje 20. let delovanja. Kljub trenutnim razmeram smo se odločili, da svoj jubilej počastimo s koncertom – tokrat na daljavo. Predstavljamo se s tremi kratkimi zgodbami, ki smo jih v zadnjih letih s plesom, petjem in igro pripovedovali poslušalcem. Vsaka zgodba predstavlja en običaj ali pa dogodek v življenju človeka (otroka) pred stotimi leti v okolici Domžal. Oblečeni smo v oblačila, kakršne so nosili na tem prostoru v začetku 19. stoletja, temu primerno so urejene tudi frizure deklet. Glasbeno podobo sestavljajo instrumenti, ki so bili poznani v tistem času ali pa so se takrat razvijali.

Zgodba S’mn na vas’ prikazuje smn ali žegenj, ki je po tradiciji velik vaški praznik, kjer se prav vsi družinski člani pripravijo nanj in tudi sodelujejo pri izvedbi. Otroci so se za smn najedli krofov in ostalih dobrot, ki jih sicer v vsakdanu niso dobili. Vsakemu od otrok se je v spomin utisnil nek trenutek ravnokar doživetega praznika: nekateri so navdušeni nad pritrkovanjem v zvoniku, drugi nad plesom, nekateri so se naučili pesmi od starejših, dekleta pa so lahko tudi že s fanti zaplesala.

Pust je eden najstarejših običajev na slovenskem. Iz odpadnega časopisa, moke in vode so doma naredili maske, ali pa se samo namazali z ogljem, oblekli pa v ponošena oblačila svojih staršev. Hodili so od hiše do hiše in prinašali veselje. Tudi naši otroci so si sami naredili maske. Pod vaško lipo se srečujejo živali, malo se lovijo, kasneje skupaj tudi zaplešejo. Otrok je vedno več, sedaj že vsi rajajo. Ampak tako kot vsake pesmi, je tudi rajanja enkrat konec. Zadnji prišlek jih popelje domov.

V tretji zgodbi predstavljamo srečanje družine na žegnanjsko nedeljo v oktobru. Takrat so bila večina del na polju že opravljena, zato so se na veselici zbrali vsi strici in tete, ki so bili sicer razkropljeni po različnih pokrajinah Slovenije. Del praznovanja farnega žegnanja predstavljamo na odru. Prejšnji dan so otroci eden drugemu predstavljali različne igre, ki se jih igrajo v domačem kraju. Danes pa igre niso bile več tako zanimive in so se odločili eden drugemu pokazati tudi kakšen plesni korak. Hitro so ugotovili, da vsi skupaj poznajo pesem Potujemo v Rakitnico. Od tam naprej pa …?

Začetki dela OFS KD Domžale segajo v leto 2000, ko je po dolgih letih ga. Boža Bauer ponovno obudila folklorno dejavnost. Zbranih je bilo 40 otrok in vse od tedaj skupina redno nastopa na občinskih in drugih prireditvah. Začeli so plesati pod okriljem OŠ Domžale in Društva narodnih noš, kasneje je skupina postala sekcija Kulturnega društva Domžale. Skozi leta so se plesalci in godci lotili učenja ljudskih inštrumentov (gudalo, žvegla, lončene piščali, trstenke, opreklja), predvsem oprekelj pa v zadnjih letih, poleg drugih instrumentov, skrbi za glasbeno spremljavo.

Ambicije skupine so z uspehi postale večje. V drugi polovici delovanja se je OFS KD Domžale dvakrat uvrstila na državno srečanje otroških folklornih skupin – enkrat kot celotna skupina, drugič v godčevski zasedbi. Skupina je tudi prejemnica srebrnega priznanja na regijskem srečanju.

Vsako leto sodelujemo na srečanjih otroških folklornih skupin, smo gostje na letnem koncertu FD Groblje, Karitasovega praznovanja materinskega dne, Slamnikarskega sejma, festivala Pleši, pleši črni kos in mnogih drugih. V enem šolskem letu zberemo približno 10 nastopov v domači okolici in tudi izven nje. Naši plesalci pa se poleg folklore ukvarjajo tudi z drugimi dejavnostmi – trenirajo različne športne aktivnosti in igrajo najrazličnejše instrumente. Nekaj teh, smo prikazali tudi na našem koncertu.

Plesni gostje na koncertu Mi k’r ne mor’mo verjet, da imamo že 20 let! so naši prijatelji – FD Groblje in OFS Lukovica. Folklorna skupina Groblje se nam predstavlja s plesi in pesmimi iz Koroške. Zbrali so jih pod naslovom Prvi rej. Otroška folklorna skupina Lukovica pa predstavlja razplet dogodkov pesmi Poglejte moža. Obema skupinama se zahvaljujemo za prispevek k našemu koncertu.

Delovanje skupine pa ne bi potekalo tako gladko brez pomoči pri vodenju in organizaciji vaj ter drugih dogodkov. Zato gre velik HVALA dekletom, ki so bile prisotne vsak teden na vajah in na nastopih: Marjeti Bilban, Tanji Zore, Meti Maček in Vesni Senčar. Pri organizaciji in tehnični podpori koncerta ob praznovanju 20. letnice sta pomagala še Štefan Simon in Valentin Bilban, hvala obema. Hvala g. Pavletu Pevcu in KD Domžale, Mateju Primožiču in JSKD Domžale ter Občini Domžale za dolgoletno podporo in vzpodbude. Hvala ekipi Domžalec.si za medijsko podporo.

Verjamemo, da se bomo kmalu spet srečali v živo. Do takrat pa naj vas razveseljuje otroško rajanje, glasba in ples.

Avtorica: Damjana Praprotnik; Foto: arhiv domžalca

 

Tagi