Mešani pevski zbor Klas Groblje z jubilejnim koncertom obeležil 30-letnico delovanja

Ustvarjalci in ljubitelji kulture so v petek, 2. junija 2023, v Kulturnem domu Groblje prišli na svoj račun, potekal je namreč jubilejni koncert ob 30-letnici delovanja Mešanega pevskega zbora Klas Groblje.

Pevke in pevci Mešanega pevskega zbora Klas Groblje in zborovodja Rok Rakar so razveselili polno dvorano obiskovalcev, ki so se udeležili skupnega praznovanja pomembnega jubileja. Koncerta so se udeležili tudi bivši zborovodje in prof. Tomaž Habe. Na koncertu so članicam in članom podelili tudi Gallusove značke za večletno udejstvovanje s petjem. Gallusove značke in priznanja je podelila Klavdija Gregorin Štiftar, vodja JSKD OI Domžale. Prireditev sta vodili Barbara Šestak in Martina Pogačar.

Mešani pevski zbor Klas Groblje je bil ustanovljen jeseni leta 1993 v okviru Kulturnega društva Groblje, ki je v ta kraj prinesel živahen utrip kulturnega življenja. Od leta 2010 zbor deluje kot samostojno Pevsko društvo Mešani pevski zbor Klas Groblje. V tridesetih letih je zbor sodeloval pod strokovnim vodstvom Tomaža Pirnata, Janje Dragan Gombač, Petra Pogačarja, Matevža Kinka, Ane Bizjan in Mihe Zupanca Kovača. Maja 2020 pa je vodenje prevzel Rok Rakar.

Zbor se lahko pohvali s tremi srebrnimi plaketami iz regijskih tekmovanj (2007, 2011, 2013), na Sozvočenjih leta 2010 pa je dobil nagrado za perspektivno zasedbo. Zbor se je udeležil treh mednarodnih tekmovanj. V Avstrijskem Linzu leta 2011 je prejel srebrno plaketo. V Vrnjački Banji v Srbiji je leta 2014 dosegel zmago v kategoriji mešanih pevskih zborov in zlato priznanje prve stopnje ter bil nagrajen z nastopom na zaključnem tekmovanju za Veliko nagrado tekmovanja. Leta 2016 je v Bratislavi na Slovaškem prejel bronasto plaketo.
Leta 2020 so pevci sodelovali v opereti Planinska roža v Poletnem gledališču Studenec. Prvič so se podali v tujino leta 2006, ko so Slovencem v Belgiji in na Nizozemskem s pesmijo in besedo prinesli košček domovine. Odpotovali so tudi na mednarodna pevska festivala v Italijo in Avstrijo.

Zbor se vsako leto uspešno udeleži območnega srečanja odraslih pevskih zborov. S koncerti gostuje po vsej Sloveniji, večkrat pa kakšno pevsko zasedbo povabijo tudi v goste. Repertoar zbora vsebinsko in težavnostno temelji na raznolikosti, program pa redno vključuje glasbo slovenskih in tujih avtorjev različnih obdobij in zvrsti. Pogosto pripravljajo tematske koncerte različnih stilov in vsebin ter tako skrbi za pestrost glasbene ponudbe v svoji okolici. Zbor pevsko sezono vsako leto zaključi s koncertom. Zbor je pisana druščina pevk in pevcev. Najstarejši član šteje 72, najmlajši pa 17 let. Skozi vsa leta je predsednica zbora Tatjana Horjak, ki ima pri povezovanju članov zbora pomembno vlogo, saj s svojimi pobudami, idejami in z organizacijo tradicionalnega piknika na Konjščici neprestano skrbi za to, da pevci in pevke ohranjajo vez prijateljstva, stkano v dolgih letih druženja na pevskih vajah in pri ustvarjanju glasbe.

Na jubilejnem koncertu so podelili tudi Gallusove značke in priznanja, ki so jih prejeli pevci za aktivno udejstvovanje na področju ljubiteljske zborovske glasbe. Bronasto Gallusovo značko za več kot 10 let udejstvovanja je prejela Jerca Letnar, zlato Gallusovo značko za več kot 30 let udejstvovanja so prejeli Petra Konjar, Lija Grošelj in Majda Černe. Častno Gallusovo značko za več kot 40 let delovanja so prejeli Marina Pirnat, Marjeta Cerar, Jože Cerar, Janez Pirnat in Branko Žebovec. Ob 30–letnici zbora pa je MePZ Klas Groblje podelil naziv Častni član Branku Žebovcu. Vsem prejemnikom čestitke.

Zborovodja Rok Rakar je po končani nižji glasbeni šoli v Kamniku glasbeno pot nadaljeval na Orglarski šoli v Ljubljani. Na Srednji glasbeni šoli je na oddelku solopetje leta 2003 diplomiral z odliko, leta 2012 pa na Akademiji za glasbo na oddelku Sakralna glasba postal diplomirani akademski glasbenik. Zaposlen je v Slovenski filharmoniji. Kot organist in pevski solist sodeluje z različnimi slovenskimi zbori in solisti kot so Zbor slovenske filharmonije, zbor Consorcium musicum, Lira Kamnik, Surrexit, Domžalski komorni zbor, Slovenski oktet …). Vodil je Ženski zbor Solidarnost Kamnik, Mešani pevski zbor Šutna Kamnik, deluje ko organist v domači župniji. Že tretje leto pa vodi MePZ Klas Groblje.

Slavljencem ob 30-letnici čestitke tudi z naše strani.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi