Mednarodni simpozij o prvi slovenski pesnici, pisateljici in skladateljici Josipini Urbančič Turnograjski

Ob 190. obletnici rojstva prve slovenske pesnice, pisateljice in skladateljice Josipine Urbančič Turnograjske je v petek, 9. junija 2023, na gradu Turn v Potočah v Preddvoru, kjer je živela, potekal mednarodni simpozij o njenem življenju in delu. Praznovanje je  popestril še slavnostni koncert s predstavitvijo njenih skladb.

Ker vse premalo poznamo življenje in delo v drugem nadstropju gradu Turn rojene Josepine Urbančič Turnograjske, je Kulturno društvo Josipine Turnograjske ob 190-letnici njenega rojstva pripravilo mednarodni simpozij, z zanimivimi temami in gosti. Udeleženci simpozija, so lahko izvedeli nekatere podrobnosti, ki o Josipini do sedaj niso bile znane. s Zbornik, ki bo izšel v teh dneh, po besedah predsednice društva dddr. Mire Delavec Touhami prinaša številna zanimiva spoznanja o prvi dami slovenskega rodoljubnega Olimpa.

Simpozij se je zaključil s kulturni programom, na katerem so nastopajoči izvajali pesmi Josepine Turnograjske. Prisluhnili smo Vokalni skupini Kokr’čan, ki jo vodi zborovodja Ignac Gorjanc, Lari Lipar in prof. Tonetu Potočniku na klavirju ter Moškemu pevskemu zboru Janko Kersnik Lukovica, ki ga vodi zborovodja Igor Velepič. Z zborom sta nastopili še solistka Urška Pirnat (sopran) in Marta Zabret (alt). Za scenarij, program, povezovanje in branje literarnih del Josepine je tokrat prevzela predsednica Kulturnega društva Josepine Turnograjske dddr. Mira Delavec Touhami.

V uvodu kulturnega programa sta zbrane nagovorila direktorica Doma starejših občanov Preddvor Lidija Kos in župan Občine Preddvor Rok Roblek. Slednji je povedal, da vsak človek pusti svoj pečat. Josepina pa si je kot prva ženska težko utirala pot med avtorji in veljaki tistega časa, vendar je s svojo mladostjo in pogumom strmela naprej in nam dala neizmerno bogastvo naše kulturne dediščine.

Prijeten večer glasbenega opusa Josepine Urbančič Turnograjske v čudovitem ambientu pod vršaci gora, kjer je veter podil oblake sem ter tja, so v sodelovanju pripravili Kulturno društvo Josipine Turnograjske, Občina Preddvor, Zavod za turizem Preddvor in Dom starejših občanov Preddvor. Dogodek so pripravili tudi z željo, ki jo gojila Josepina:  združiti Slovence in vse narode sveta.

Avtor: DJD; Foto: DJD

Tagi