Materinski dan v Kulturnem domu Trzin 

V ponedeljek 25. marca zjutraj na dan mater se ni prav veliko radijskih postaj spomnilo z daljšimi prispevki, da praznujejo mamice, mame, babice in starši. Svetli izjemi sta bili Radio Ognjišče in Aktual. Slednji je v program povabil kar mamici od voditelja in voditeljice in izvedeli smo marsikatero zanimivost in njunih otroških, najstniških in ostalih let. 

Povezovalec prireditve ob materinskem dnevu v Trzinu na oder ni povabil mamic, čeravno so med nastopajočimi bile ampak zanimivo druščino najrazličnejših kulturnih ustvarjalcev. Kod prve so prebile led Mažoretke iz Trzina, ki so se predstavile z mažoretno točko na glasbo What a feeling. In če smo že ravno pri plesu naj bo še naprej tako in na oder je priplesala Folklorna skupina Veterani Turističnega društva Kanja Trzin, ki nam je zaplesala splet gorenjskih plesov. Na harmoniki jih je spremljal Blaž Klopčič njihov mentor pa je Janez Florjanc – Fofo. Plesne korake smo za enkrat opustili in na vrsto so prišle recitacije kot prvi je nastopil Črt Dornik Šelbom  iz 9. razred OŠ Trzin z pesmijo Kako raste mama Toneta  Pavčka. Iz Glasbene šole Lartko nam je na klavir zaigrala Tina Knavs Kuk, ki šolo klavirja obiskuje že šesto leto. Pod mentorstvom Gašperja Konec nam je zaigrala Sonatina v C-duru, 1. stavek avtorja Muzio Clementi. Tudi Tina Rebolj, ki je učenka 8. razreda OŠ Trzin in obiskuje sedmo leto pouka violine v glasbeni šoli Lartko nam je na violino zaigrala Madžarski ples avtorja Johannesa Brahmsa. Njena mentorica je profesorica Mirjam Šolar.

Za njo so na oder pričivkale Čivke in nam zapele ob spremljavi na vokalni bas, beatbox in kitaro Mateja Virtiča Srečo na vrvici in Rivers of Babilon. Na pesem ansambla Saša  Avsenika Ena bolha za pomoč je zbranim zaplesala plesna skupina Lepi čeveljci. Plesno skupino je za nastop pripravila Ema Pipp iz plesne šole Fredi. Kot naslednji je nastopil  Kostja Leon Mlakar Smrekar z recitalom o Super Mami avtorja Toneta Pavčka. Za njim je na oder prišel mladi virtuoz Gregor Gabrovšek in na akustični kitari zaigral in zapel Classical Gas avtorja Mason Williamsa ter Parla con me avtorja Eros Ramazzotti. Lora Goričan, Zoja Pacek in Mila Sofija Pogačar so nam spregovorile Da naša mama ni »tastara«, Da naš ata ni »fotr« in Da naša hiša ni »bajta«.

Kakšen je utrip v posameznih družinah sta nam v skeču Žena vse najboljše  zaigrala Janez Stare in Mirjana Seljak. Nastopili bolje zapeli so še mešani pevski zbor Ivan Hribar Hišica draga domača vmes je Silvo Božič prebral pesem Matere avtorice Nataše Klinc. Moški pevski zbor Ivan Hribar je zapel Kje mamici bi rož nabral, Stane Zevnik pa prebral pesem Matere. Ženski pevski zbor Trzinke je zapel Materi na besedilo Markuš Drago, Miran Šinigoj pa recital Vidim te. Še enkrat je zapel mešani  pevski zbor Ivan Hribar in sicer Sivčevo Ljubezen mamina ter Avsenikovo Otroške želje.

Za konec pa tako kot na začetku najboljši in sicer otroški pevski zbor Osnovne šole Trzin z zborovodkinjo Laro Krafogel in za klavirjem  Špela Šivic. Zapeli so slovensko ljudsko pesem Senička se je usedla. Potem so Brina Šifrer, Zoja Erjavec in Isa Tomc recitirale pesem Nika Grafenauerja Mama in čisto za konec so zapeli ljudsko   Mamica je kakor zarja.  A ne le za praznik ampak za vsak dan in za to so mamice, mame, babice in vse ženske v dvorani prijele nagelj za to ker so mame, ker so nam podarile življenje in ker jim lahko rečemo mami hvala in rad te imam.

Avtor: Drago Juteršek; Foto: Drago Juteršek

Tagi