Maša za domovino ob 30-letnici Slovenije v domžalski župnijski cerkvi

25. 6. 2021 praznujemo državni praznik – dan državnosti. V tem tednu smo v cerkvah po Sloveniji vsak dan poslušali kratka razmišljanja o naši zgodovini ter molili za našo domovino. Povabljeni smo bili tudi, da se pridružimo pobudi 24 ur posta in molitve za domovino, ki je potekala od 21. junija od 18. ure do 22. junija do 18.ure.

Tudi v domžalski cerkvi Marijinega vnebovzetja so se v četrtek, 24. junija 2021, pri večerni sveti maši pridružili molitvi za našo domovino Slovenijo, po maši pa je pred cerkvijo potekal dvig slovenske zastave, kulturni program, zagorel pa je tudi kres. Gostja letošnje prireditve je bila Dušica Kunaver, s katero je potekal zanimiv pogovor.

Zbrali smo se pri večerni sveti maši na praznik rojstva Janeza Krstnika. Sveto mašo je daroval domžalski župnik mag. Klemen Svetelj. Pred začetkom maše so verniki zmolili litanije za domovino pred Najsvetejšim. Med sveto mašo je s kora slovesno zadonela prelepa Premrlova pesem »Marija, dobrotno nam ohrani dom in rod«, ki so jo zapeli pevke in pevci Cerkvenega MePZ zbora župnije Domžale pod vodstvom zborovodkinje Ksenije Kozjek ter organista Janeza Kozjeka, maša pa je potekala v pravem predprazničnem duhu s cerkvenimi pesmimi.

S prižnice je ponosno zrla na občestvo slovenska zastava. Tudi lepo vreme je pripomoglo k slavnostnemu vzdušju ob godu Janeza Krstnika na predvečer dneva državnosti. Sveta maša je potekala v cerkvi, še okrašeni od svete birme in svetega obhajila, kjer je med pridigo domžalski župnik poudaril pomen praznika: “Da se spominjamo prizadevanj naših prednikov za samostojno državo in gledamo tudi naprej, da bo našim zanamcem v tej državi lepo.“

Po maši pa je pred cerkvijo na novi ploščadi pred paviljonom, ozaljšanim z mozaikom patra Rupnika, potekal še kulturni program z dvigom zastave, zagorel pa je tudi kres.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

 

Tagi