Martinovanje v Domžalah z vrhunsko ponudbo vina in hrane

V soboto, 26. oktobra 2024, je Tržni prostor v Domžalah oživel z Martinovanjem, enim najbolj pričakovanih jesenskih dogodkov. Od 8. do 13. ure so obiskovalci lahko uživali v najboljših vinih slovenskih vinogradnikov ter okusnih domačih dobrotah. Zaslišala pa se je tudi glasba. Zaigrala sta Marjan Urbanija na orglice in Hervin Jakončič na kitaro, vmes pa je meh svoje harmonike raztegnila Miss metliške črnine iz leta 2015 Katja Jakljevič.  Na dogodku so se predstavili ponudniki iz različnih delov Slovenije, ki so prinesli košček svojih lokalnih posebnosti v Domžale. Poleg bogate izbire vin je bilo mogoče okušati tudi pražen krompir, Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojno jed iz Mokronoga je namreč razdelilo okoli 250 porcij praženega krompirja obiskovalcem tržnega prostora, lahko pa so si obiskovalci privoščili še jesenske specialitete in raziskali pestro ponudbo stojnic, ki so ponujale tako vino, penino, hrano kot tudi ročno izdelane izdelke. Prireditev je vodila Tanja Vidic Goršak.

Vstopili smo v Martinov teden in  na domžalskem tržnem prostoru se je poleg drugih ponudnikov predstavila  Turistična kmetija Jakljevič z Grabrovca v Beli Krajini, iz dežele belih brez, beli narodnih noš in ljudi širokega srca. Pokrajina se ponaša z vrhunsko kulinariko s pridihom domačnosti in odličnimi vini, ki so plod trdnega dela belokranjskega vinogradnika, belokranjskih tal, klime in sonca. Poudarjajo, da so družinska kmetija, kjer gospodarita Anton in Tanja s tremi hčerkami Anjo, Katjo in Urško. Turizem na kmetiji je pri njih zaživel leta 2004, ko sta Tanja in Anton razmišljala o nadgradnji in prenovi kmetije. Njihova kmetija leži v objemu vinogradov in cerkvice svetega Urbana, zavetnika vinske trte na Grabrovcu. Na kmetiji se že od nekdaj ukvarjajo z vinogradništvom, v zadnjih dveh desetletjih pa so kmetijo usmerili še v turistično dejavnost. Gostom, ki se želijo spočiti od vsakdanjih obveznosti ponujajo skupno dvanajst ležišč v treh namestitvenih enotah.  Na kmetiji poskrbijo za domač in okusen zajtrk, za osrednji obed vam postrežejo jagenjčka ali odojka pečenega na ražnju z belokranjsko pogačo in dobro kapljico, metliško črnino. Danes družina Jakljevič goji čez 8.500 trsov žlahtne vinske trte, kjer prevladujeta sorti laški rizling in modra frankinja. Od mirnih suhih vin ponujajo sauvignon, traminca, kernerja, modro frankinjo, zweigelt in portugalko. V vinskem arhivu zorijo tudi steklenice predikatnih vin, od pozne trgatve do izbora in ledenega vina. Hčerka Katja je bila Kraljica metliške črnine 2015, druga hčerka, Urška, ki je po izobrazbi diplomirana organizatorka poslovanja v gostinstvu in turizmu, se je odločila za samostojno pot na področju kulinarike in ustvarja pod imenom ”Sladka Belokranjka.” Iz njene kuhinje velikokrat zadiši po domačih piškotih, pitah,  sladicah, rada ustvarja torte za različne priložnosti in druge moderne sladice. V stalni ponudbi lahko najdete tudi domačo granolo, s katero si lahko popestrite zajtrk ali večerjo. Na domžalskem tržnem prostoru so se predstavili   z njihovim vinom, v ponudbi za nakup je bila penina, metliška črnina PTP, belokranjsko belo vino in modra frankinja. Zadišalo pa je tudi po Urškinih sladicah, granoli in domačih piškotih.

Predstavila se je tudi Turistična kmetija Švirt, ki  vam na svoji domačiji ter zidanici Grčevje ponuja okušanje domačih pridelkov, arhivskih vin, voden ogled zidanice in še mnogo drugih domačih stvari. V prihodnje bodo v Jelšah pri Otočcu imeli tudi gostinsko dejavnost, kjer bodo medse lahko sprejeli do 100 gostov. Leta 1995 je kmetijo prevzel Jože Švirt. Sprva je bila glavna panoga živinoreja. Na kmetiji je bilo 220 glav živine. V najboljših časih so namolzli od 1500 do 2000 litrov mleka. Leta 2005 so obrnili nov list in se odločili za povečanje vinogradov ter se preusmerili na vinogradništvo ter pridelavo vina. V vinogradih imajo okoli 30 tisoč trt, pridelajo veliko cvička, seveda pridelujejo tudi druga vina, kot so modra frankinja, roze in laški rizling. Te znamke so imeli tudi na stojnici v Domžalah.  Veliko pozornosti posvečajo kakovosti njihovih  vin, vseskozi se izobražujejo tako iz knjig kot na različnih tečajih, največ pa pomenijo izkušnje prijateljev.

Predstavili so se tudi iz vinarstva Gadove peč, kmetija Komatar. Vinogradniško posestvo Komatar leži v vasi Stojanski vrh pod Gadovo pečjo, nad Cerkljami ob Krki, 11 kilometrov iz Brežic. Družina Komatar obdeluje 45.000 trt, iz predelanega grozdja iztisnejo Cviček in druga vina pod domačo blagovno znamko Turdus, ki jih stekleničijo v lastni polnilnici. Vinska klet se nahaja v kraju Gadova peč, ki je znan po Cvičku. Komatarjevi so vinogradniško usmerjena družina, ki prideluje kakovostna in vrhunska vina, ki vam jih postrežejo pod pravim slovenskim kozolcem toplarjem. Sprejeli vas bodo pri Princesinem hramu, kjer vam ponujajo degustacijo vin in suhomesnatih izdelkov. Bogata izletniška ponudba (nabiranje gob, kostanja, pohodništvo,…) je le še razlog več, da vas pot zapelje v Gadovo peč, zibelko Cvička, iz katere obljubimo, da ne boste odšli ne žejni in lačni.

 

Sladke dobrote so obiskovalce vabile na stojnici Alenkine slaščice. Hrana ljudi med seboj povezuje že tisočletja, zato je postala pomemben del vseh vrst praznovanj, predvsem pa to velja za sladice, saj se vsakomur ob proslavi dosežkov ali pomembnih datumov prileže nekaj sladkega za pod zob. A zakaj bi to kupovali v živilskih trgovinah ali slaščičarnah? V podjetju Alenka Pustotnik s.p. se ukvarjajo s peko slaščic in tort po naročilu v Blagovici, zato lahko poskrbijo, da bodo sladice na vaši proslavi točno take, kot si želite. V trgovini ste namreč omejeni na trenutno ponudbo, pri njih pa vam lahko spečejo torto ali pecivo po vašem okusu in nato naročeno še okrasijo tako, kot ste si zamislili, da bo to pravi vrhunec vašega praznovanja. Na stojnici v Domžalah so imeli v ponudbi veliko piškotov, breskvic, mešanega peciva…

Ekološko vinogradništvo, vinarstvo in sadjarstvo Marič iz Petrovč. Društvo savinjskih vinogradnikov je prostovoljno združenje ljubiteljev gojenja vinske trte in kletarjenja v organizirano skupnost. Želijo pospeševati kvaliteto pridelave vin in kletarjenja, dvigniti kulturo pitja vin ter ohraniti sloves vin s tega področja. Med njimi je tudi Ekološko vinogradništvo, vinarstvo in sadjarstvo Marič iz Petrovč, ki so na stojnici v Domžalah ponujali bio modra frankinja, modri pinot, bio Shardonai, bio rose penino Romana….

Rokodelski izdelki Majde Hočevar so vabili na stojnico, saj so ponujali lepe okrašene predpasnike, štrikane kape za vse generacije in še in še.

Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi je nastalo iz hudomušne ideje na nekem sprejemu okoli novega leta 2000. V vili Podrožnik so med drugimi dobrotami jedli za prilogo pražen krompir. Razvila se je debata o tem, kako je podcenjen v primerjavi z drugimi jedmi. Tako so prvi predsednik Jure Lenard, Aleks Leo Vest in ostala družba sklenili, da je treba temu narediti konec in v ta namen ustanoviti društvo, ki si bo prizadevalo poveličati pražen krompir v glavno jed in se zavzemati za njegov obstoj. Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi svetovni festival praženega krompirja prireja vsako leto, na njem pa se zberejo številni ljubitelji in pripravljavci te kultne jedi iz domovine in tujine. Za vse obiskovalce je v Domžalah bilo brezplačno na voljo okoli 250 porcij praženega krompirja, ki je prehitro pošel. Kljub temu je v zraku  še dolgo omamno dišalo po praženem krompirju.

Seveda na tržnem prostoru ni manjkalo rož za Dan spomina na mrtve, pa tudi adventni venčki so se našli na nekaterih stojnicah.

Avtor: Miro Pivar; foto, video: Miro Pivar

Tagi