Mama je ena sama

“Vsaka mama je prava mama, dana za srečo in veselje, prava in ena sama, za vse življenje,” je v eni od svojih mnogoštevilnih pesmi o mami, lepo napisal naš priljubljeni slovenski pesnik Tone Pavček. S tem pa s preprostimi rimami povedal več, kot bi se lahko povedalo s tisoč besedami.

Ustanovitev materinskega dne se pripisuje Anni Marii Jarvis iz ZDA, ki je v maju leta 1907 priredila spominsko srečanje, svoje pred 2 letoma umrle matere. V izraz ljubezni do nje je pred lokalno cerkvijo razdelila 500 belih nageljnov in s pismi neutrudno nagovarjala pomembneže tistega časa, naj bo materinski dan uradno priznan. Dve leti kasneje, so ga praznovali že kar v 45 ameriških zveznih državah, na dan 15.maja!

Pri nas se je praznovanje materinskega dne prvič pojavilo po 1. svetovni vojni, določil se je datum, 25.marec. Po 2. svetovni vojni se praznovanje tega praznika ni obeleževalo, v zadnjem desetletju pa je začelo neformalno ponovno dobivati na veljavi.

DANES, 25.MARCA, se lahko tako mamam zahvalimo za njihovo vsakodnevno skrb in trud, potrpežljivost, požrtvovalnost, neprespane noči in stalno pripravljenost prisluhniti in pomagati otroku pa naj jih ima 5 ali 35 let! Spomnimo pa se seveda tudi vseh mam, ki jih ni več med nami, a še živo prebivajo v naših srcih in mislih … Ob tem se spomnim zgodbe, ki sem jo nekje prebrala in se mi zdi še kako resnična; Ko si star/a 5 let – ​še​ ubogaš nasvete svoje mame Ko imaš 15 let – gredo mamini  nasveti skozi eno uho noter in skozi drugo ven Ko imaš 25 let – ne potrebuješ maminih nasvetov, saj si že odrasla oseba! Ko imaš 35 let – mamo že pokličeš in jo  vprašaš za kakšen koristen nasvet Ko imaš 45 let – si želiš slišati čim več modrosti svoje mame Ko imaš 55 let –  Kje si moja mama, da  bi te vprašala za nasvet​?​

Na prav poseben način, so se OB MATERINSKEM DNEVU svojim dragim mamam in babicam zahvalili prenekateri otroci, v našem VIDEO prispevku. Veliko povedanega, so spesnili čisto sami!

Poglejte si VIDEO, drage mame in babice, narejen je samo za vas.

HVALA VAM, KER STE!

Avtorica: M.S.; Foto: posnetek zaslona; Video: HDV Studio/domžalec.si

Tagi