Letni koncert MePZ Šentviški zvon s skupino Noreia

Na letošnjem koncertu, ki ga je priredil MePZ Šentviški zvon iz Šentvida pri Lukovici so zavenele slovenske ljudske pesmi. Zbor, ki je lani praznoval 30-letnico delovanja, je v goste povabil skupino Noreia – ime izhaja iz izgubljene starodavne prestolnice v noriškem kraljestvu, zadnjem keltskem kraljestvu, ki je segalo celo na slovensko, preigravajo pa tradicionalne irske, škotske in bretonske melodije, a ne vedno povsem tradicionalno, imajo pa že tudi precej svojih avtorskih skladb, del katerih so predstavili na koncertu. V zadnjem času skupina aktivno spaja »keltsko« tradicijo z lastno dediščino – slovensko ljudsko glasbo, kar ustvarja unikaten in prepoznaven zvok.

Koncert, ki je potekal po priporočilih NIJZ, saj so jim dovolili izvedbo koncerta, se je odvil v soboto, 10. oktobra 2020, v Kulturnem domu Lukovica. Koncerta, ki je potekal v dveh terminih, se je udeležilo določeno število obiskovalcev, med njimi tudi mag. Olga Vrankar, županja Občine Lukovica.

V MePZ Šentviški zvon prepeva 30 pevk in pevcev. Za njimi so številna druženja: vsakoletna Zvonariada, srečanje pevskih zborov Šentvidov Slovenije, redni božični in letni koncerti … Z različnimi tematskimi in slogovnimi koncerti želijo tudi v prihodnje poskrbeti za pestro glasbeno in kulturno ponudbo v domačem in širšem okolju. Njihov glas večkrat zazveni tudi izven slovenskih meja. Zbor od jeseni 2015 vodita Špela in Matevž Kink.

Koncert se je začel s predstavitvijo zbora, v nadaljevanju pa so se pevke in pevci predstavili z izborom pesmi, ki so jih pripravili za to priložnost. Same lepe slovenske ljudske pesmi. V vodenju zbora sta se izmenjavala Špela in Matevž Kink. Ker je njihov repertoar pesmi izredno bogat, je bilo kar težko izbirati, kaj bodo zapeli, a vse, kar so predstavili, je bilo odlično izvedeno in pravi balzam za uho in dušo.

Noreia – ime izhaja iz izgubljene starodavne prestolnice v noriškem kraljestvu, zadnjem keltskem kraljestvu, ki je segalo celo na slovensko ozemlje – je po svoji primarni strukturi nadaljevanje močne in aktualne etno pop tradicije na Slovenskem. Noreia se je predstavila v štiričlanski zasedbi izkušenih mladih glasbenikov, veščih igranja različnih instrumentov, ki preigravajo tradicionalne irske, škotske in bretonske melodije, a ne vedno povsem tradicionalno. V zadnjem času skupina aktivno spaja »keltsko« tradicijo z lastno dediščino – slovensko ljudsko glasbo, kar ustvarja unikaten in prepoznaven zvok njihovih avtorskih skladb. Samo v zadnjih treh letih delovanja je skupina zabeležila več kot 200 nastopov, zato se vedno pogosteje pojavljajo tudi na festivalskih odrih, tako doma kot v tujini. Mladi glasbeniki imajo za sabo uspešne turneje po Irski, Hrvaški, Italiji, Avstriji, Češki, Nizozemski, Nemčiji in Španiji.

Skupina Noreia je pred kratkim izdala svoj tretji album »Keltski ples na slovenski les«, kjer se viže domačnosti in »materinskosti« lotijo na svež in nesramežljiv način irske, bretonske in škotske tradicije ter slovenskega ljudskega izročila. Leta 2017 je bila skupina v močni mednarodni konkurenci izbrana za nastop na enem izmed najpomembnejših festivalov keltske glasbe na svetu, Festivalu Ortigueira v Galiciji (Španija), kjer so glasbeniki nastopili na otvoritvenem dogodku pred tridesettisočglavo množico. Glasbeno so sodelovali že z mnogimi izjemnimi imeni, kot so Donal Lunny, Tola Custy, Janez Dovč, Diarmaid and Donncha Moynihan in drugi.

Na samopredstavitvi obeh skupin so dejali, da so pesmi tako lahko dar tudi zaradi predstavitve talentov vsem prisotnim ter druženja in razveseljevanja sebe in drugih s svojim igranjem in petjem. In tega, slednjega, je bilo na predstavitvi Mešanega pevskega zbora Šentviški zvon in skupine Noreia veliko.

Ob koncu koncerta sta obe skupini združeno zaigrali in zapeli pesem iz Istre »Dajte, dajte«. Predsednica MePZ Šentviški zvon Andreja Volf pa se je zahvalila vsem, ki so pripomogli, da je koncert lepo uspel.

Mešanemu pevskemu zboru Šentviški zvon in skupini Noreia želimo še veliko desetletij petja, druženja, prijateljstva ter obiskovanja drugih krajev, saj to »drži pokonci« veliko zborov in skupin, ki jih Slovenija glede na število prebivalcev premore največ na svetu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi