Le zaljubiti se ne smemo

"To so samo ljubezenski problemi. Pomisli, kako je ljudem, ki umirajo v poplavah …"

Na spletni platformi Mestnega gledališča ljubljanskega Tretji oder si lahko 8., 9. in 11. aprila 2021, ogledate dramo hrvaškega avtorja Ivorja Martinića z naslovom “Le zaljubiti se ne smemo” v režiji Alena Jelena, v kateri se avtor sprašuje, ali imamo pravico do spremembe, čeprav z njo prizadenemo svoje bližnje. Bolečina njegovih likov je živa in vseobsegajoča ter seže v srce. Obenem pa vzbuja upanje in vliva moč.

Zaradi ukrepov v zvezi s preprečevanjem širjenja epidemije že od lanskega oktobra obisk gledališča ni možen, zato so v Mestnem gledališču ljubljanskem nekaj svojih predstav preselili v spletno okolje, tako gledalcem omogočajo ogled predstav preko spletne platforme Tretji oder, in sicer iz udobja vašega doma. Iz njihovega repertoarja vam predstavljamo predstavo Ivorja Martinića “Le zaljubiti se ne smemo”, ki je spletno premiero doživela 30. marca 2021. Gre za dramo o človeških slabostih, krhkosti odnosov in nemoči.

Za ogled predstave podarjamo dve e-vstopnici

Za predstavi, ki bosta na sporedu, 8. aprila ob 20. uri in 11. aprila ob 21. uri, smo v sodelovanju z MGL pripravili nagradno igro, v kateri bomo podelili dve e-vstopnici. Sodelovanje v nagradni igri je čisto preprosto, v komentarju pod prispevkom ali pa na naših družabnih omrežjih, kjer smo delili ta prispevek, označite partnerja, s katerim bi si ogledali predstavo. Mi pa bomo izžrebali dva srečneža, ki bosta prejela brezplačni e-vstopnici (kodi).

V predstavi “Le zaljubiti se ne smemo” gre za dramo o človeških slabostih, krhkosti odnosov in nemoči. (Foto: Peter Giodani/MGL)

O predstavi “Le zaljubiti se ne smemo”

Zaradi močnega dežja grozijo poplave in slavnostno odprtje luksuzne restavracije je odpovedano. V restavraciji so se zbrali njen lastnik Janko, njegova žena, od katere se pravkar ločuje, in njegova nova partnerica. Pozneje se jim pridruži še dekle, ki jo je Jankov sin nedavno zapustil, ker odhaja v Ameriko. Jankov oče se medtem v bolnici poslavlja od življenja.

Gre za dramo o poslavljanju, o odhajanju, o zapuščanju znanega, kar je zmeraj boleče in povezano z negotovostjo. Glavni junak Janko je melanholičen – in komičen. Je tudi prestrašen – in kot tak vreden pomilovanja. Priča smo pripovedi o človeških slabostih, krhkosti odnosov in nemoči. O strahu pred življenjem in strahu pred spremembami – tako pred neizbežnimi (ločevanje otrok od staršev, staranje, smrt) kot tistimi, za katere se odločamo sami (nova zveza, selitev v tujino).

“To je igra, v kateri se nič ne zgodi. To ne pomeni, da stoji na mestu ali da se v njej kar naprej ponavlja isto (čeprav se tudi marsikaj ponovi), niti ni abstraktna ali programsko izpraznjena, prav nasprotno, Martinićeva igra ustvari vtis avtentičnega življenja, zdi se, da se odvija naravno kot življenje samo (čeprav so v dramaturgiji momenti, ki jih je podedovala od drame absurda, vendar so temeljito preobraženi v drugačno logiko), saj sledi nenačrtovanim vzgibom svojih likov, ki so se znašli v neki posebni, pa vendar povsem življenjski situaciji,” je v gledališkem listu zapisala prevajalka in dramaturginja Diana Koloini.

Predstavo “Le zaljubiti se ne smemo” si lahko na Tretjem odru ogledate 8., 9. in 11. aprila 2021. (Foto: Peter Giodani/MGL)

Ivor Martinić je eden najprodornejših hrvaških dramatikov mlajše generacije. Njegove igre uspešno uprizarjajo tudi številna gledališča v Španiji in Južni Ameriki. Zadnja leta živi v Barceloni. V MGL sta bili uprizorjeni že dve njegovi besedili: Drama o Mirjani in tistih okrog nje (2005) in Ko je otrok bil otrok (2015). Igra Le zaljubiti se ne smemo je bila krstno uprizorjena v Zagrebškem gledališču mladih septembra 2019.

Igrajo Boris Ostan, Bernarda Oman, Iva Krajnc Bagola in Lara Wolf. Scenograf je Matej Filipčič, kostumografka Belinda Radulović, avtorica glasbene opreme Darja Hlavka Godina, lektorica Maja Cerar, oblikovalec svetlobe Boštjan Kos. Režiser spletnega prenosa je Klemen Dvornik.

Več o predstavi si lahko preberete na povezavi tukaj.

Aktualne MGL prestave v APRILU  – na spletni platformi Tretji oder

Miha Ulčar; Foto: Peter Giodani/MGL

Komentarji uporabnikov
Tagi