Koncert Simfoničnega orkestra Cantabile: Božič v Ljubljani 2017

Sobotni večeri za glasbene sladokusce

Danes ob 18. uri bomo na našem portalu pričeli s ciklom “Sobotni večeri za glasbene sladokusce”, v okviru katerih bomo ekskluzivno predvajali tri koncerte Simfoničnega orkestra Cantabile, ki v letošnjem letu praznuje 10-letnico delovanja. Danes zvečer si boste lahko ogledali koncertni večer “Božič v Ljubljani 2017”. Gre za tradicionalni glasbeni dogodek v prestolnici, ki vsako leto privabi veliko obiskovalcev. Koncert bomo na našem portalu predvajali v sodelovanju s Simfoničnim orkestrom Cantabile in Foto, kino in video klubom Mavrica Radomlje, Sekcija Mengeš.

Koncert Božič v Ljubljani se je odvijal v soboto, 25. decembra 2017 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Poleg Simfoničnega orkestra Cantabile pod vodstvom dirigenta Marjana Grdadolnika, so na koncertu nastopili še Komorni zbor Ipavska, ki ga vodi zborovodja Michele Josia, MePZ Adoramus Logatec, ki ga vodi zborovodja Marjan Grdadolnik ter Mojca Bitenc (sopran), Lucas Somoza Osterc (bariton), Miro Božič (orglice), Anja Šoštarič (violina) in Estera Stojko (vokal).  Za umetniško besedo sta poskrbela Alenka Höfferle Felc in Pavle Ravnohrib. 

Vabljeni k ogledu koncerta v videu zgoraj ali preko naših družabnih omrežij.

Fotogalerija s koncerta Božič v Ljubljani 2017 (Foto: Valter Leban):

**********************************************************************

SIMFONIČNI ORKESTER CANTABILE se je prvič predstavil občinstvu  spomladi leta 2011. Nastal je na pobudo profesorja Marjana Grdadolnika in ustanovnih članov,  po več kot devetih sezonah pa je postal prepoznaven doma in v tujini ter z velikimi načrti snuje nove programe.

Profesor Marjan Grdadolnik, dirigent in pobudnik ustanovitve Simfoničnega orkestra Cantabile.

Že uveljavljeni poklicni glasbeniki sodijo, da gre za zrel glasbeni sestav, ki je kos tudi izvedbam zahtevnejših glasbenih del, slovenski zbori, mladi instrumentalisti in pevci pa z njim z navdušenjem sodelujejo. Z orkestrom so kot solisti nastopili tako vrhunski umetniki kot mladi perspektivni solisti instrumentalisti.

Spomladi 2014 je orkester posnel glasbo za mladinski film Kresnik – Ognjeno izročilo, predvajan na domačih in tujih filmskih festivalih, junija 2014 pa se je na povabilo organizatorja udeležil mednarodnega festivala Des Anches D’Azur v La Croix-Valmerju v Franciji in tako navdušil francosko občinstvo, da so ga takoj po koncertu povabili na naslednji festival.

Orkester je v svojem jubilejnem letu 2016 v začetku leta sodeloval s priznanima armensko-makedonskima jazz glasbenikoma Tavitjan Brothers, spomladi pa snemal filmsko glasbo za založbo Mladinska knjiga; najbolj priljubljene filmske melodije so zbrane na dveh zgoščenkah, ki sta priloženi knjigi Filmska glasba avtorja Mitje Reichenberga.

Koncert s Tavitjan brothers (2014).

V juniju 2016 se je orkester ponovno odpravil na gostovanje v francoski La Croix-Valmer in tudi tokrat do stoječih ovacij navdušil zbrano občinstvo. V začetku oktobra 2016 je orkester ob svoji 5-letnici izvedel zelo odmeven koncert ‘Cantabile iz Novega sveta’, na katerem so ob navdušenju številčnega občinstva izvedli Dvořákovo 9. simfonijo. Simfonični orkester Cantabile je v novembru 2016 igral na dveh gala koncertih Radia Ognjišče v Cankarjevem domu.

Cantabile v francoski La Croix-Valmer.

Maja 2017 je na povabilo organizatorja izvedel turnejo po Švici, kjer je skupaj z 80-članskim pevskim zborom Der Chor iz Berna izvajal Jenkinsovo skladbo Oboroženi mož: Maša za mir.

Cantabile v Bernu.

Leta 2019 je v sodelovanju z japonskim zborom Wasei-Kai Chorus na dveh koncertih izvedel Mozartov Requiem.
Njegovih sedem božično novoletnih koncertov v Gallusovi dvorani ljubljanskega Cankarjevega doma je bilo razprodanih, povabila in ponudbe pa še prihajajo od vsepovsod.

Božič v Ljubljani 2016.

Orkester v letu 2021 praznuje 10-letnico obstoja. V tem času je izvedel preko 115 koncertov doma in na tujem. Gostoval v Franciji, Italiji, Avstriji in Švici. Omogočil preko 70 solističnih nastopov mladim nadarjenim glasbenikom. Igral v 35 različnih mestih po Sloveniji in tujini ter izvedel več krstnih izvedb, ki so bile napisane prav zanj.

Več o Simfoničnem orkestru Cantabile si lahko ogledate na povezavi tukaj. Spremljate pa jih lahko tudi preko njihove FB strani.

Miha Ulčar; Foto: Simfonični orkester Cantabile, Valter Leban; Video: Foto, kino in video klub Mavrica Radomlje, Sekcija Mengeš.

 

Tagi