Koncert Neveljskega cerkvenega mladinskega zbora ob 40-letnici

Koncert bo v soboto, 18. 5. 2024 ob 19. uri v cerkvi sv. Jurija v Nevljah pri Kamniku

Neveljski cerkveni mladinski zbor je nastal leta 1984. Nekateri pevci prepevajo še danes in že vrsto let prepevajo ob nedeljski maši ob 10. uri v cerkvi sv. Jurija v Nevljah pri Kamniku. Domačini doživljajo cerkev v Nevljah kot »mater vseh cerkva na Kamniškem,« saj je bila to v 12. stoletju prva cerkev na Kamniškem in tudi prvotni sedež kamniške prafare.

V štiridesetih letih je zbor vodilo nekaj zborovodij. Sprva je bil to Franc Berlic iz Nevelj, ki je zbral nekaj mladih pevcev in so začeli prepevati pri obredih majskih šmarnic, kasneje tudi pri maši.

Leta 1991 je vodenje zbora prevzela Jana Verbič, sedaj poročena Golob. Število pevcev je iz leta v leto naraščalo. Zbor je nastopal tudi na prireditvah in revijah, posneli pa so tudi tri pesmi, ki so bile izdane na kaseti.

Avgusta 1999 se je pričelo tretje, najdaljše obdobje, ko je zbor prevzela takrat komaj 15-letna Mateja Kališnik. Skozi leta je kvaliteta zbora naraščala. Naučili so se veliko lepih pesmi, za katere je priredbe Mateja pisala kar sama. Udeleževali so se revij cerkvenih zborov, najbolj veseli pa še vedno radi zapojejo na porokah v domači fari in drugje. Pripravili so kar nekaj koncertov in božičnic. Mateja se je po dvajsetih letih vodenja preselila v sosednjo župnijo Mekinje, kjer še danes opravlja delo organistke in zborovodje.

V leto 2020 so sprva vstopili malce negotovo, vendar odločeni, da zbor ostane skupaj. Ena od pevk je prevzela organizacijski del zbora, dolgoletni član zbora Gašper Plahuta pa skrbi za kitarsko spremljavo.

Tako še vedno z veseljem prepevajo pri nedeljskih in prazničnih svetih mašah. Občasno jim priskoči na pomoč tudi organist Rok Juhanta.

30. decembra 2023 je zbor organiziral koncert božičnih pesmi, da bi na ta način pripomogli k zbiranju sredstev za obnovo fasade na domači cerkvi. Nastopili so tudi na božičnem koncertu v cerkvi na Izlakah. Veliko pevcev prepeva tudi pri drugih zborih, komornih zasedbah, pa tudi pri ansamblih.

Člani neveljskega mladinskega zbora pa niso le pevci, temveč tudi dobri prijatelji. Skozi leta so se med njimi stkale močne vezi in ravno to zbor drži pokonci. Starost pevcev je zelo raznolika, med najmlajšim in najstarejšim pevcem je skoraj 50 let razlike.

Prostovoljni prispevki bodo namenjeni izletu pevcev ob njihovi 40-letnici.

Lepo vabljeni na koncert Neveljskega cerkvenega mladinskega zbora ob njihovi 40-letnici, ki bo v soboto, 18. maja 2024 ob 19. uri v cerkvi sv. Jurija v Nevljah pri Kamniku.

Avtor: Pavla Šuštar, Foto: arhiv Neveljskega cerkvenega mladinskega zbora

Tagi