Koncert najlepših melodij Bande citrarske in Klemna Torkarja

V Knjižnici Domžale je v sredo, 12. oktobra 2022, potekal dogodek “Kulturna društva se predstavijo”, na katerem so v izvedbi Bande citrarske in Klemna Torkarja zazvenele prelepe melodije slovenskih ljudskih pesmi in popevk, tujih ter nekaj zimzelenih citrarskih melodij. Dogodek je potekal v organizaciji JSKD OI Domžale, Zveze kulturnih društev Domžale in Knjižnice Domžale.

V uvodu dogodka je vse zbrane pozdravil Matej Primožič, vodja JSKD OI Domžale, ki je tudi predstavil Bando citrarsko in Klemna Torkarja. Nato pa je ob napovedih mentorja skupine prof. Petra Napreta sledil koncert najlepših melodij.

Banda citrarska deluje od oktobra 2014. Ema, Klavdija, Eva, Janja, Manca, Klara in Gašper so se v preteklosti učili igrati citre v glasbeni šoli. Nato so za nekaj časa prenehali z igranjem in se jeseni ponovno zbrali. Skupina nastopa pod umetniškim vodstvom učitelja prof. Petra Napreta, ki prispeva tudi večino glasbenih priredb za skupino. Seveda skupina igra tudi veliko priredb citrarja Tomaža Plahutnika, ki si je tudi ogledal koncert. Ob tem so se mu zahvalili, da smejo izvajati tudi njegove priredbe. Lotevajo se raznovrstne glasbe; od zanimivih priredb ljudske, filmske in sakralne glasbe do večnih citrarskih melodij ter nepozabnih velikanov klasične glasbe. Za njimi je množica nastopov in samostojnih koncertov. Stalni gost njihovih koncertov je odličen tenorist Klemen Torkar, ki uspešno gradi pevsko kariero v operah in muzikalih. Izjemno so ponosni na tradicionalni cikel koncertov Mariji…, ki so ga do sedaj izvedli že v več kot 25 različnih cerkvah po Sloveniji, na samostojni koncert v baročni dvorani Radovljiške graščine, koncert v okviru citrarskega abonmaja v Žalcu, ter povabilo za nastop na Slovenskem citrarskem večeru. V letošnjem letu so prejeli nagrado Občine Domžale za prispevek k pestrosti kulture.

Stalni gost njihovih koncertov je odličen tenorist Klemen Torkar. Klemen je pevski pedagog in avtor opernih pravljic. Študij petja je zaključil na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Matjaža Robavsa in prof. Pije Brodnik. V zadnjih desetih letih je na odru SNG Opera in balet Ljubljana in Maribor, pod okriljem Slovenskega komornega glasbenega gledališča, v produkciji KCJT Novo Mesto in pod taktirko svetovno priznanega dirigenta Georgea Pehlivaniana poustvaril več kot 30 liričnih in karakternih tenorskih opernih vlog. S sopranistko Evo Černe Avbelj skrbi za kulturno vzgojo na področju opere z opernimi pravljicami, s katerimi gostujeta po slovenskih šolah. Njegove učenke in učenci pevsko bogatijo nekatere ansamble in pevske zbore doma in v tujini.

Avtor: Miro Piva; Foto, video: Miro Pivar

Tagi