Koncert citrarske skupine NOTICE

Že vse od leta 2013 se dekleta pod vodstvom prof. Petra Napreta trudijo spoznavati glasbo tega čudovitega instrumenta, hkrati pa s svojimi gostovanji in domačimi koncerti lepšajo trenutke ljubiteljem tovrstnih melodij. Citrarska skupina NOTICE povezuje citrarke v tretjem življenjskem obdobju, ki ljubiteljsko igrajo in si s citrami lepšajo življenje že desetletje. Nekatere so igrale na citre že v mladosti, druge so se začele učiti igranja po upokojitvi. Še posebej seveda izstopata profesor citer in umetniški vodja skupine, tudi violinist Peter Napret ter pobudnica ustanovitve skupine Boža Bauer. NOTICE igrajo ljudske skladbe, priredbe narodno zabavnih skladb, tudi kakšna filmska glasba se najde v njihovem repertoarju. Včasih se citram pridruži petje, mentorjeva violina, orglice.

V prostorih Knjižnice Domžale so v sredo, 23. novembra 2022, zazvenele citre, orglice in violina. Koncert, ki je potekal v organizaciji Kulturnega društva Domžale in Knjižnice Domžale, je bil predpriprava na praznovanje desete obletnice ustanovitve citrarske skupine NOTICE.

Tudi tokrat so pripravili glasbeno bogat program, ki je obsegal skladbe tako tujih kot domačih avtorjev, vse pa so bile za uho prijetne in zaradi citer še posebej milozvočne. Medse pa so tokrat povabili še soliste, ki so njihovim skladbam dodali še posebno noto. Kot gostje so nastopili orgličar Silvo Girandon ter učenke citer na Glasbeni šoli Ljubljana Moste – Polje, Hana Škarja, Kaja Kokalj, Aša Kuferšin in Alja Žužek.

Polna dvorana obiskovalcev, med njimi tudi predsednik Kulturnega društva Domžale Pavle Pevec, je tudi tokrat potrdila, da imajo citre med Domžalčani ali kar med Slovenci veliko privržencev, ki vedno radi prisluhnejo citram.

Pobudnica ustanovitve skupine je bila gospa Boža Bauer, mentor pa od vsega začetka violinist in citrar Peter Napret. Vadijo, raziskujejo in se učijo različnih izraznih možnosti tega zanimivega, a za učenje ne prav lahkega inštrumenta, pod okriljem Kulturnega društva Domžale. Nastopajo v Domžalah in na raznih prireditvah po Sloveniji. Bile so tudi pobudnice prireditve S citrami po Domžalah, kjer se v maju na domžalskih ulicah predstavi več kot 100 citrarjev in citrarskih skupin.

Citrarska skupina NOTICE je ena od najbolj znanih glasbenih skupin, ki je našla svoj dom v Kulturnem društvu Domžale, zato že v naprej iskrene čestitke ob deset letnici delovanja, ki ga bodo predvidoma obeležile 29. januarja 2023 v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi