Komična operna predstava “Lažna vrtnarica” prihaja v Radomlje

Kulturno društvo Mlin Radomlje prisrčno vabi na komično operno predstavo “Lažna vrtnarica” W. A. Mozarta, ki bo v Kulturnem domu Radomlje na ogled v petek, 19., in soboto, 20. aprila, ob 19.30.

Predstava je nastala pod umetniškim vodstvom sopranistke in profesorice petja Alenke Slokar Bajc, režijo je prevzel mladi režiser Matej Prevc, ki v SNG Opera in balet Ljubljana deluje kot asistent režije, koreografijo pa je prispevala priznana slovenska balerina, baletna pedagoginja ter koreografinja Claudia Sovre, ki je prav tako mnoga leta sodelovala s SNG Opera in balet Ljubljana.

Lažna vrtnarica (La finta giardiniera) je komična operna predstava v dveh dejanjih in spada med najočarljivejše in najiznajdljivejše stvaritve Wolfganga Amadeusa Mozarta. Prikazuje zgodbo direktorja galerije, ki je glava družine uslužbencev in rednih gostov galerije: tajnice, hišnika, ambiciozne študentke likovne umetnosti (in hkrati direktorjeve nečakinje) ter mlade, preko študentskega servisa zaposlene kustosinje, ki jo ima direktor načrt postaviti sebi ob bok kot mamo družine. Druščina ubogljivo prepeva šefov napev o tem, kako so vsi srečni in kako se imajo med sabo radi, a pri tem dokaj neuspešno skrivajo vsak svojo nesrečo, ki izhaja iz neuslišanih želja, nepotešenih strasti ali preteklih težav. Hišnik vzdihuje po tajnici, tajnica po direktorju … Mlada prekarna kustosinja, ki ji zaradi vestnosti pri skrbi za razstavo o vrtovih pravijo tudi ‘vrtnarica’, je v resnici lažna vrtnarica. Pod pretvezo preproste študentke je sprejela službo v galeriji, da bi prikrila svojo identiteto, njen motiv pa je skrivnostno povezan z njenim nekdanjim ljubimcem. Se je preobrazila zaradi strahu, maščevanja ali ljubezni? V ustaljeni galerijski vsakdanjik novo napetost vnese prihod posebnega gosta, umetniške eminence z ugledne tuje univerze, ki ga je v galerijo pripeljal obet svetle prihodnosti. A kmalu se izkaže, da družbeni status in sorodstvene vezi vendarle ne zmorejo povsem zlahka odpreti vsakih vrat in da se bo moral najprej soočiti s svojo temno preteklostjo.

Predstavo, ki je polna zapletov, ljubezni in norčij, izvaja skupina mladih opernih pevcev, ki so zaključili šolanje na najuglednejših glasbenih akademijah, vključujoč̌ Akademijo za glasbo Univerze v Ljubljani, dunajsko Universität für Musik und darstellende Kunst Wien, graško Universität für Musik und darstellende Kunst Graz ter sydneyjsko Sydney Conservatorium of Music, in so prejemniki najrazličnejših nagrad pri nas in v tujini.

Zasedba:
Podestà, direktor galerije: Matej Vovk
Sandrina, kustosinja: Gaja Sorč
Grofič Belfiôre: Grega Jezeršek
Arminda, študentka, direktorjeva nečakinja: Manja Globevnik, Anemarija Štefančič
Ramiro, gostja: Ana Pavlov Pervanje
Serpetta, tajnica: Eva Knafelc
Nardo, hišnik: Peter Jud, Benjamin Fele

Umetniško vodstvo: Alenka Slokar Bajc
Režija: Matej Prevc
Pianist: Nikola Varžić
Koreografija: Claudia Sovre
Oblikovanje luči: Mark Slak
Asistent režije: Tarej Šelj Ogrinc

Predstava se izvaja v italijanskem jeziku s slovenskimi nadnapisi, traja 1 uro in 45 minut ter ima en odmor. Cena vstopnic je 15 eur, na voljo pa bodo uro pred predstavo na blagajni kulturnega doma.

Avtor, foto: Kulturno društvo Mlin Radomlje

Tagi