Karlovškovi dnevi v čast znanemu Domžalčanu Jožetu Karlovšku

Zadnji vikend v septembru so potekali v Šmarjeti pri Šmarjeških Toplicah prvi Karlovškovi dnevi z namenom ohranjanja spomina na velikana slovenske narodopisne dediščine Jožeta Karlovška ter obujanje in ohranjanje slovenske etnografske dediščine.

Jože Karlovšek si je svojo družino ustvaril v Domžalah, kjer je tudi preživel svoja najbolj ustvarjalna leta. Rojen je bil leta 1900 v Šmarjeti, umrl leta 1963 v Domžalah.

Karlovškove dneve je odprl župan Šmarjeških Toplic, mag. Marjan Hribar v petek, 23. septembra, sledil je koncert opernega pevca in solista Matjaža Robavsa ob spremljavi citrarja Tomaža Plahutnika. Jožetova vnukinja Julija Karlovšek je razstavila svoja likovna dela, ki so moderna interpretacija slovenskega ornamenta.

V soboto je na osrednjem Karlovškovem trgu v Šmarjeti potekala slikarska delavnica z Julijo Karlovšek, otroci so risali motive slovenskega ornamenta, obiskovalci so si lahko ogledali tudi nakit z motivi ornamenta.

Na slikarski delavnici, ki jo je vodila Julija Karlovšek, so otroci risali motive po Karlovšku.

Župan Šmarjeških Toplic mag. Marjan Hribar je slavnostno odkril napis Karlovškov trg v središču Šmarjete, družina Karlovšek pa je županu podelila Karlovškov srebrnik za zasluge in v znak hvaležnosti na področju ohranjanja spomina na Jožeta Karlovška in njegove neprecenljive kulturne dediščine. Karlovškov srebrnik je družina Karlovšek namenila tudi Nini in Mihu Gregorčič, ki sta z nakupom in prenovo Karlovškove rojstne hiše umetniku postavila trajen spomin.

Katarina Karlovšek je županu mag. Marjanu Hribarju podelila Karlovškov srebrnik za zasluge in v znak hvaležnosti na področju ohranjanja spomina na Jožeta Karlovška.

Jože Karlovšek (1900 – 1963) je bil narodopisec, strokovnjak za ornamentiko in slovensko stavbno dediščino, raziskovalec ljudske umetnosti, poklicni gradbenik in slikar. Svoje življenje je posvetil raziskovanju slovenskega ornamenta. Bil je velikan slovenske narodopisne dediščine.

Avtorica: Katarina Karlovšek

Tagi