“Kako je Trebušnik hodil na Triglav?”

Tiste novoletne zaobljube že lahko kako potlačimo in preskočimo, če je pa posredi stava je pa že malo težje. In ravno to se je zgodilo posestniku in govejemu trgovcu Matevžu Trebušniku, ki se je med pogovorom s študenti, ki so ravnokar prišli iz Triglava. Beseda je dala besedo in Trebušnik stavil je, da tudi on pride na Triglav. Hudomušno predstavo popestri tudi trebušnikova jezikava nečakinja ter pritrkovanje na zvonove, ter igranje na harmoniko in citre.

Po tem, ko dobi duhovnika Mlakarja, ki je tudi vodnik, da ga spremlja na Triglav sporoči v kočo na Kredarici, da povečajo zalogo hrane in pijače. Pot je sicer naporna, a zaradi lepih razgledov tudi na vsebino nahrbtnika se da  marsikaj potrpeti. Končno je cilj osvojen saj se naslednji dan potem, ko sprazni zaloge hrane v domu Trebušnik odpravi do svojega cilja in s tem tudi do nagrade. Povratek domov je bil ravno tako zanimiv in napet kot vzpon in prijetje zaslužene stave ter velikega aplavza vsem, ki so pri igri sodelovali.

Na povabilo KUD Fran Maselj Podlimbarski so igro odigrali igralci in igralke KD Beli cvet iz Beričevega, ki so poleg tega, da igrajo še postavljalci kulis in scene. Njihovo dejavnost  podpira občina Dol pri Ljubljani, tokrat pa smo jo podprli tudi obiskovalci z prostovoljnimi prispevki. In kakor je rekel Trebušnik vam pravim, vam pravim tudi jaz, igro si le oglejte in se poleg nasmejte.

Avtor: Drago Juteršek; Foto: Drago Juteršek

 

Tagi