Iz arhiva: Koncert ob godu sv. Cecilije in 50. obletnici smrti organista Jožeta Jezerška

Ali veste, da v Sloveniji edina župnijska cerkev posvečena sv. Ceciliji stoji v Celju? 22. novembra je godovala sv. Cecilija, zavetnica pevcev in orglarjev, njen god pa je letos žal minil brez koncertov po cerkvah, saj so številni vsakoletni glasbeni koncerti utihnili zaradi korona krize. Po nepreverjenih podatkih naj bi sv. Cecilija živela na začetku 3. stoletja. Ob koncu srednjega veka so začeli sv. Cecilijo častiti kot zavetnico glasbe, v 16. stoletju so njen v čast začeli prirejati glasbene dogodke. V Celju, na desnem bregu reke Savinje, stoji cerkev svete Cecilije, edina župnijska cerkev pri nas posvečena tej svetnici.

Iz naših arhivov smo izbrskali in zmontirali koncert, ki so ga pripravili članice in člani cerkvenega Mešanega pevskega zbora Župnije Domžale ob godu svete Cecilije in 50. obletnici smrti organista Jožeta Jezerška. Koncert je bil izveden 22. novembra 2011, v cerkvi Marijinega vnebovzetja v Domžalah.

Letošnjega junija je minilo 59 let od smrti znamenitega domžalskega organista Jožeta Jezerška. Večina današnje domžalske srenje, tudi večina pevcev ter mladih domžalskih organistov, ki jih je kar nekaj, in se trudijo nadaljevati njegovo delo na domžalskem koru, organista Jezerška ni poznala. Kljub temu se njegovo ime predvsem v glasbenih krogih še danes, in to pogosto, izgovarja s spoštovanjem, kar daje slutiti, da je bil Jože Jezeršek izreden glasbenik, »najboljši med najboljšimi« svojega časa.

Pevci cerkvenega mešanega pevskega zbora župnije Domžale so se znamenitega rojaka Jožeta Jezerška spomnili v lepem julijskem večeru dne, 8. julija leta 2011, ko so zanj darovali sveto mašo in jo seveda tudi pevsko oblikovali. Po mašni daritvi so v prijetnem druženju pred cerkvijo s pesmijo in v pogovoru obudili še prenekateri spomin na čase slavnih prednikov.

10. koncert v čast svete Cecilije v domžalski cerkvi Marijinega vnebovzetja je potekal ob slikovni predstavitvi na platnu in ob spremni besedi o življenju Jožeta Jezerška, ki sta jo prebirali pevki MePZ župnije Domžale Fani Kunavar in Urška Ilič Vidergar. Med nastopajočimi je bil tudi cerkveni trobilni kvartet bratov Kozjek. Zboru je dirigirala Ksenija Kozjek. V spomin na Jožeta Jezerška so posvetili takratno akademijo v čast sv. Cecilije 22. novembra 2011. Tedaj so še s posebnim zanosom zapeli tisto znano Vodopivčevo v čast sv. Cecilije, ki v verzu poje »Mogočno orgle naj danes donijo svetnici v čast Ceciliji, prepevajo Stvarniku večnemu slavo in belo rdeči liliji!« Takrat so orgle zadonele ob igranju vnuka Gregorja Jezerška tudi v čast in spomin organistu Jožetu Jezeršku.

Organist Jože Jezeršek je v Domžale prišel na željo župnika Matije Tomca, kateremu je v času viška njegove ustvarjalne moči škofija gotovo rada ustregla z najboljšim, kar je premogla. Lahko si le predstavljamo, starejši pa se s spoštovanjem spominjate pestrosti in odličnosti glasbenega delovanja, ki jo je v tedanjem času kreiral duet dveh vrhunskih glasbenikov, tako Matije Tomca kot Jožeta Jezerška. Žal se je življenjska pot Jožeta Jezerška mnogo prekmalu končala. Kljub temu je sadove njegovega delovanja čutiti še danes. Ob spominih nanj in na njegovo virtuozno igranje je značilen tudi odnos do delovanja na cerkvenem koru, kot ga gojijo pevci, ki so kot mladi navdušenci začeli pod njegovim vodstvom.

Veseli so bili, da se jim je ob tem dogodku pridružila Marija Jezeršek, organistova žena. Pevce pa veseli tudi, da sta člana Mešanega pevskega zbora župnije Domžale organistov sin Janez Jezeršek in njegova žena Jana. V zadnjem času se jim večkrat pridruži tudi njun sin Gregor, vnuk Jožeta Jezerška, ki kot na pevskem, tudi na orgelskem področju stopa po stopinjah slavnega deda.

Verjetno velika želja vseh, ki so Jožeta Jezerška poznali, pa je, da bi spomin nanj in na njegovo delo obudili bolj slovesno in v širšem krogu v letu 2021 ob 60 obletnici njegove smrti, ko bo upajmo konec korona krize.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi