Iz arhiva: Akademija v čast Brezmadežni

Minilo je že nekaj dni od začetka adventnega časa. Rožice iz adventnega koledarja pridno rastejo na steni v dnevni sobi. Kako prijetno in zabavno se je ob večerih usesti za mizo, prižgati svečko na venčku in prebrati kakšno svetopisemsko zgodbo. V srcih otrok je vzcvetelo. Komaj smo dočakali Miklavža in ne bo več dolgo trajalo, ko bomo postavljali jaslice. Še prej pa bomo počastili Marijo. To našo nebeško mamo, ki z vso ljubeznijo skrbi za nas. Na nas izliva vso svojo milino in njen pogled pomiri še tako nemirno srce. Njena toplina ogreje naša srca da v njih vzbrsti in vzcveti. Vzcveti molitev, vzcveti upanje in želja po Njem, ki prihaja. Kaj ni pričakovanje tisto najlepše, kar nam daje advent? Vsako pričakovanje pa zahteva, da se tudi mi potrudimo. Ne le z čistočo doma, izdelanimi venčki in okraski, nakupljenimi darili, ampak tudi z notranjim mirom, čistim srcem, prijaznimi očmi in urejenimi odnosi. Marija je bila na ta svet poslana brez vsakega greha. Poskušajmo ji biti podobni. Naj naša dela, naše misli, naše molitve in naše veselo srce polno pričakovanja slavi njo, ki je najlepša cvetlica izmed vseh. Želim, da v tem adventu še naprej cvetijo rože našega pričakovanja, da cvetlični vrt našega srca negujemo, zalivamo in na koncu vanj postavimo dete Jezusa. Letošnje jaslice ne bodo slamnate, ampak cvetoče. Cvetoče v veri, upanju in predvsem medsebojni ljubezni.

Na praznik Brezmadežnega spočetja Device Marije, 8. decembra, letos zaradi koronavirusa v živo svete maše ne bo in tudi koncerti v čast Brezmadežne letos odpadejo. Danes praznujemo slovesni praznik Brezmadežnega spočetja Device Marije. Prenos svete maše iz domžalske cerkve Marijinega vnebovzetja bo na praznični dan zvečer ob 18.00, lepo vabljeni k ogledu svete maše preko Facebook povezave in molitvi.

Mi pa smo pobrskali po našem video arhivu, ki se je ustavil na letnici 8. 12. 2004. Takrat smo bili po večerni maši v cerkvi Marijinega vnebovzetja povabljeni k akademiji v čast Brezmadežni. Naslov akademije je bil »NAJLEPŠA«. Na akademiji pa je sodelovalo preko sto nastopajočih: Odrasli mešani pevski zbor župnije Domžale, Mladinski cerkveni mešani pevski zbor »Amen«, Otroški pevski zbor »Sončni žarek« Komorni mladinski ansambel godal Glasbene šole Domžale, Župnijski trobilni kvartet, skavtski ansambel, Otroci Veroučne šole Domžale, Ljudske pevke z Maro Vilar, starši in kateheti ter drugi recitatorji, ki so priredili enkraten koncert, ki je zajemal pesmi in deklamacije. Ob koncu akademije pa so vsi združeno zapeli še Marijino pesem pod vodstvom zborovodkinje Ksenije Kozjek. Vsem nastopajočim pa se je takrat zahvalil domžalski župnik Janez Šimenc, ki je skupaj z vernik, ki so napolnili domžalsko cerkev, spremljal dogodek. Naj ostane lep spomin na dni izpred šestnajstih let.

Letošnje jaslice ne bodo slamnate, ampak cvetoče. Cvetoče v veri, upanju in predvsem medsebojni ljubezni. Korona kriza je pač naredila svoje. Prav gotovo je ob pričakovanju Jezusovega rojstva v središču adventa njegova Mati, Devica Marija. Čisto neposredno, saj je bila ona kot nosečnica prva, ki je v tistih mesecih pred več kot dva tisoč leti pričakovala rojstvo svojega otroka. V veri in premišljevanju vsega, kar je slišala od angela in tete Elizabete, je globlje doumevala skrivnost in veselje, ki ga njen pričakovani otrok prinaša na svet.

Veselo pričakovanje, polno rož in cvetlic v srcih vam želi ekipa Domžalca.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi